A Coca Cola és a gyorséttermek összefogtak

Talán meglepő, hogy ahhoz képest, hogy az ausztrálok otthon igenis komolyan veszik az újrahasznosítási kérdést, bizonyos gyorséttermek, kis és közepes vállalkozások még most sem hasznosítanak újra.

Egy új gyorsétterem, az O porto megállapodást kötött a Visy-vel és a Coca-Cola Amatil-lel szemetesládák kihelyezéséről, különböző kis-és nagyáruházakban Sydney-ben. Ha a próba sikeres lesz, országosan havonta kb. 7 tonna üvegtől és palacktól menthetik meg a szemétlerakókat.

A projektet üdvözölte Jon Dee, a Do Something (Tegyünk valamit) alapítója és elnöke, aki elmondta: „Ausztráliában nincs elég speciális szemetesünk a nyilvános helyeken. Ennek eredményeként sokan nem tudják elősegíteni az újrahasznosítást, így rengeteg üveg végzi a hulladéklerakóban.”

A ’80-as években működött az elképzelés, miután állami nyomás eredményeképpen a McDonald’s megszűntette a polisztirol hamburgeres dobozok használatát. Így igen valószínű, hogy erős ösztönzésre és tökéletes kampánnyal megoldható lenne a gyorsétterem-ipar teljes körű megreformálása. 

A Lappeenranta University of Technology, 2007-es akadémiai tanulmánya szerint a Finnországban keletkező gyorséttermi hulladékok 93%-a újrahasznosítható, mindössze 7% kerül a hulladéklerakókba. A valóság az, hogy az iparág-szerte a hulladékok mindössze 29%-át hasznosítják újra, 71% pedig „elveszik”.

Tajvanon egy 2004-ben elfogadott jogszabály szerint mind a 600 gyorséttermének (beleértve a McDonalds-t, a Burger King-et (Hungry Jacks), és a KFC-t) kötelező újrahasznosítania a hulladékot. Négy különálló tartályba gyűjtik össze a szemetet. Külön tartály szolgál a megmaradt élelmiszer, az újrahasznosítható papír, az egyéb szilárd és folyékony hulladékok számára. Azok az éttermek, melyek nem tartják be a szabályt, akár 8,700 dollár bírságot is fizethetnek.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.