A Coca-Cola levegőből kivont szén-dioxidot rak az ásványvízbe

A szén-dioxid nemcsak környezetszennyező, üvegházhatású gáz, hanem a termelésben használható erőforrás is, hiszen beépíthető termékekbe.

A felhasználási módoknak csak egyike a szénsavas ásványvízbe juttatása. Dolgoznak már be CO2-t matracokba és téglákba is. A körforgásos gazdaság lényege, hogy zárt anyagciklusokat teremt, s minden matériát újra és újra felhasznál, lehetőleg a legnagyobb értéken és hasznossági szinten. Lehetőleg semmilyen erőforrás nem megy veszendőbe, hanem új, megváltozott, átalakított formában újra a gazdaság vérkeringésében hasznosul. Nemcsak a műanyag-csomagolást vagy a ruhákat lehet újrahasznosítani, hanem a légkörbe eregetett szén-dioxidot is.

Bubis biznisz

A svájci Valserto ásványvíz márka az ugyancsak svájci Climeworks AG-val szerződött, mely olyan berendezéseket üzemeltet, amik szűrőkkel kiszívják a levegőből a szén-dioxidot. A Coca Cola tulajdonába tartozó Valserto ezzel a befogott CO2-val dúsítja palackozott vizeit. Az új italokat 2019 első három hónapjában dobja piacra.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Climeworks jelenleg nagyjából 600 dolláros költségen tud kivonni a levegőből egy tonnányi szén-dioxidot, de a cég vezetése optimista, hogy 3-4 éven belül ezt 200 dollárral tudja letornászni, a 2020-as évek végén pedig 100 dolláros költségszinten kivitelezné az eljárást. Tervbe van véve, hogy magánszemélyek számára is hozzáférhetővé tennék a szolgáltatást, nemcsak cégek rendelhetnék meg a karbonkivonást. A cég kliensei jelenleg élelmiszeripari, italgyártó, mezőgazdasági és megújuló energiás cégek. A Climeworks már Európa 14 pontján működtet légtisztító létesítményeket, a legújabbat Izlandon (2017) és Olaszországban (2018) adta át. A vállalkozás svájci üzeme 2017 májusa óta üzemel, és a levegőből kivont szén-dioxidot olyan cégnek adja el, mely műtrágyába építi azt be. A Climeworks évente 2000 tonna CO2-t vesz ki a levegőből, de a vállalkozás célja, hogy 2025-re képes legyen gépeivel az éves globális üvegházgáz-kibocsátás 1 százalékát befogni és üzleti partnereivel termékekben újrahasznosítani, írta a piacesprofit.hu.

A vegyipar egyébként már most is nagy mennyiségben használ CO2-t, beépítve azt adalékanyagokba, tisztítószerekbe és gépekhez használatos, minőségi műanyagokba. A szén-dioxid beépítése azonban rengeteg energiát és erőforrást igényel, vagyis ha a levegőből is vonjuk ki, az energiatermeléssel és az alapanyagok szállításával, megdolgozásával éppannyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyi CO2-t beleépítünk – sőt akár még többet is, a karbonmérleg tehát nem éppen kedvező, nem feltétlenül áll fenn a levegőtisztítás esete.

Egy páneurópai konzorcium, a Carbon4PUR hét országból 14 partnert fogott össze, hogy a szén-dioxid új fel- és bedolgozási módjait találja meg. A kezdeményezésben résztvevő felek az egész ellátási láncot lefedik.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.