A csehországi állat- és növényfajok egyharmada veszélyeztetett

A mintegy 80 ezer csehországi állat- és növényfaj körülbelül egyharmada rossz állapotban van – állapították meg biológusok egy nagyszabású felmérés során.

A közelmúltban több száz faj halt ki, vagy tűnt el a megfigyelők szeme elől, köztük 84 gombafaj, 27 mohaféle, 118 magasabb rendű növény, 627 gerinctelen és 22 gerinces állat – derül ki a Ladislav Miko egykori cseh környezetvédelmi miniszter megbízásából készített felmérésen. A tanulmány szerint a tájvédelem változásai jelentik a legnagyobb veszélyt a fajokra nézve. A hüllő-, kétéltű- és madárfajok mintegy fele, az emlősök közel egyötöde veszélyeztetett Csehországban. A denevérek, a közönséges ürge, a molnárgörény és a nagytestű ragadozók a leginkább fenyegetett állatokhoz tartoznak.

 
Szintén válságos a pillangók helyzete: az összes faj több mint 11 százaléka kihalt, amivel Csehország a negyedik Európában, az abszolút veszteségeket tekintve viszont az első. Az egykor népes pillangófajok egyedszáma is drasztikusan csökken, fokozatosan szorulnak ki a mezőgazdasági művelés alá vont földekről és erdőkből. Összességében minden 22 ismert fajból egyet nem tudtak megfigyelni az elmúlt években.  A szerzők szerint a 80 ezer faj alig egyötödéről mondható el, hogy nem szenved semmilyen komoly problémától.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.