A cukornád megöli Brazíliát

A brazil kormány néhány napja benyújtott egy új jogszabályt, mely az Amazonas erdeit védi az erdőirtástól, betiltva a további cukornádültetvények telepítést. A cukornádnak kulcsszerepe van az etanol-termelésben.

„Mára elmondhatjuk, hogy a mi etanolunk 100 százalékosan zöld.” – mondta Carlos Minc, környezetvédelmi miniszter, a javasolt szabályok bejelentése után.
Az új jogszabály megtiltaná a cukornád ültetését Brazília területének több, mint 90 százalékán. Ezen felül szerte az országban, az esőerdők területén tiltaná az új üzemek létrehozását.

A törvényjavaslat – amelyet még jóvá kell hagynia a törvényhozóknak – arra ösztönzi a cukornád termesztőket, hogy azokon a területeken gazdálkodjanak, ahol eddig is tették.

Brazíliát -mely a világ első számú cukor és etanol exportőre-, már eddig is hevesen bírálták a környezetvédők, mert engedélyezi az újabb cukornád ültetvények létrehozását a védett erdők kárára.

„Ez a jogszabály rendkívül üdvözlendő, mivel világosan jelzi a mezőgazdasági termelőknek és az egész világnak, hogy a kormány ellenőrzés alatt akarja tartani az ügyet.” – mondta Paulo Moutinho, az Institute for Environmental Research in the Amazon kutatója.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.