A dohányzás és az elhízás miatt rövidebb az amerikaiak várható élettartama

Az Egyesült Államok más országoknál többet költ az egészségügyre, ennek ellenére az amerikaiak életkilátásai rosszabbak, mint több más fejlett állam lakóié, a “bűnös” pedig a dohányzás és az elhízás – derült ki egy új kutatásból, amelynek eredményeit kedden tették közzé.

A túlsúlyosság, elhízás általános probléma a fejlett világban, ám az amerikaiaknál más gazdag országokhoz képest évtizedekkel korábban jelentkezett a gond, amely egyre súlyosbodott. Ennek hosszú távú következményeként az Egyesült Államokban a várható élettartam évekkel kevesebb, mint Nyugat-Európában vagy Japánban – hangsúlyozza jelentésében a Nemzeti Kutatási Tanács. Az Egyesült Államokban 2007-ben a születéskor várható élettartam 80,8 év volt a nők esetében, s 75,6 év a férfiaknál. Franciaországban a hölgyek 84,8 évre, míg az urak 77,4 évre számíthattak, Japánban viszont csaknem 86 év volt a születéskor várható élettartam a nőknél, s 79,2 év a férfiaknál.
Annak köszönhetően, hogy az utóbbi húsz évben folyamatosan csökkent a dohányzók száma az Egyesült Államokban, a férfiaknál az élettartam gyors növekedése várható a következő évtizedekben. A nők esetében a javulás kissé lassúbb lesz, mivel esetükben a dohányzási “csúcs” néhány évvel később volt, mint a férfiaknál.

“Azokban az országokban, ahol a nők életkilátásai rendkívül magasak, a nők sohasem dohányoztak olyan sokat, mint a férfiak” – emelte ki Eileen Crimmins, a jelentés társszerzője, a Dél-Carolinai Egyetem gerontológusa.
Némely észak-európai államban a nők körülbelül ugyanannyit dohányoztak, mint amerikai társnőik, s így az életkilátásaik is azonosak. Míg a dohányzásé a kulcsszerep, az elhízás az amerikaiak élettartamának csökkenésének ötödéért-harmadáért felel. Mint Eileen Crimmins megjegyezte, nehéz megjósolni, hogy ez a tényező tovább érezteti-e hatását. A gyógyszerek révén ugyanis már hosszabb ideig lehet kompenzálni az elhízás káros hatásait. A szakembereket különösen azoknak a gyermekeknek a várható élettartama aggasztja, akik egész életükben kövérek voltak, s nem felnőttkorban tettek szert túlsúlyra.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.