A duplájára nőtt a napelemek használata

Egy nemrég megjelent ipari jelentés nyomán megállapítható, hogy az Egyesült Államokban igencsak szárnyra kapott a napenergia iparága, írja az inhabitat.com.

Annak ellenére, hogy tanúi lehettünk kudarcoknak is a napenergia ipari felhasználásának terén – például a Solyndra államilag támogatott amerikai cég csődjének –, mégis úgy tűnik, hogy a napenergiát hasznosító ágazat rekordot döntött a tavalyi évben az USA-ban. A Solar Energy Industries Association (Amerikai Szolárszektor Egyesület) és a GTM Reserach közös beszámolója alapján a PV elemes létesítmények száma 2010 és 2011 között megduplázódott.
A riport szerint a 2011-ben telepített napelemek összesen 1855 megawattnyi energiát termeltek, több mint dupla annyit, mint 2010-ben, az akkori 887 megawatthoz képest. Ezzel az Egyesült Államok összes napenergia-termelése 4400 megawattra kúszott fel, amely megfelel négy atomerőmű energiatermelési mennyiségének. Kalifornia állam állította elő a legtöbb napenergiát, pontosan 542 megawattot, amely az összes állam termelésének 29%-át teszi ki. A legjobb 5-ben szerepel még New Jersey, Arizona, Új-Mexikó, és Colorado állam is. A nagymértékű növekedéshez mindenképpen hozzájárult az, hogy a tavalyi évben a napelemek ára drasztikus csökkenésen ment keresztül, hiszen az árak kevesebb, mint felükre zsugorodtak.

Kérdéses azonban, hogy az Egyesült Államok tartani tudja-e ezt a fejlődési trendet ebben az évben is, mivel számos kihívással kell szembenéznie. Egyrészt a napokban a Kongresszusnak nem sikerült erre az évre megújítani azt az alternatív energia pályázatot, mely mióta kezdetét vette, közel 2 milliárd dollárral (vagyis majdnem 446,6 milliárd forinttal) segítette a napelem-technológiával foglalkozó innovatív cégeket. Másrészt az amerikai napelemgyártó cégek mellett fejlődik a kínai konkurencia is.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.

Nincs hozzászólás

  1. sajnos ez továbbra is 0, összehasonlítva a teljes, terawattos nagyságrendű fogyasztásukkal