A Facebook újra napelemes drónokkal kísérletezik

Noha korábban már lemondani látszottak arról a sokak által megkérdőjelezett realitású tervükről, hogy napelemes drónokkal sugározzanak olcsó (vagy ingyenes) internetet az emberiségnek, úgy tűnik, a cég nehezen engedi el az ötletet.

Kiszivárgott dokumentumok szerint újjáélesztették a projektet, és ez alkalommal az Airbusszal közösen tesztelik a pilóta nélküli légi járműveket Ausztrália fölött A Netzpolitik.org által megszerzett iratok szerint a Facebook már hónapok óta végez kísérleteket Ausztrália északi területén. A helyszín kiválasztása több szempontból is kedvező: a szinte senki által nem lakott sivár területen könnyen el lehet rejteni a titkolni kívánt művelet eszközeit a kíváncsi szemek elől, másrészt pedig az ausztrál szabályozás is kedvez a céloknak.

Az internetkapcsolat sugárzásához ez alkalommal az Airbus Zephyr napelemes drónját használják, amely képes egészen a sztratoszféráig, 20 ezer méter magasságba emelkedni, és onnan milliméteres hullámhosszú rádióhullámok segítségével tartja a kapcsolatot a felszínnel. A Facebook korábbi tervei szerint annak a 3,8 milliárd embernek kíván így internetkapcsolatot biztosítani (és potenciális kuncsaftjaivá tenni őket), akik még nem csatlakoztak a világhálóhoz.

A Facebook régóta igyekszik közösségi hálózatból internetszolgáltatóvá avanzsálni. Miután tavaly, évek fejlesztései után, az Aquila elnevezésű drónprojekt az oldalvonalra került, a műholdas internetszolgáltatás lehetőségét kezdték vizsgálni. Eközben azonban az Airbusszal léptek kapcsolatba, és már az előző drónos próbálkozás lefújása előtt is terveztek teszteket, akkor még az európai légtérben. Ez ügyben tárgyaltak is közösen a Facebook és az Airbus az európai légügyi hatóságokkal, valamiért azonban lemondtak ezekről a tervekről is. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemet telepítőknek jó hírt hozott a miniszter

Lantos Csaba, a magyar energiaügyi miniszter megerősítette, hogy szeptember 7. előtti napelemengedélyek érvényesek maradnak 2025. végéig.