Nem dönti meg az emberi eredetű klímaváltozás tételét, de az arányokon változtathat két új kutatás eredménye, melyek érdekes összefüggést tártak fel az erdők és a felhőképződés között.

A fák írhatják át a klímamodelleket

Nem dönti meg az emberi eredetű klímaváltozás tételét, de az arányokon változtathat két új kutatás eredménye, melyek érdekes összefüggést tártak fel az erdők és a felhőképződés között.

A párizsi klímamegállapodás kapcsán gyakran alapvetésként hangzik el, hogy az emberi CO2-kibocsátásra visszavezethető éghajlatváltozás már nem elmélet, hanem tény. A klímamodellek számtalan tényezővel számolnak; egyszerre próbálják rekonstruálni a múlt eseményeit és előre jelezni a várhatókat. A felhőtakaró alakulását is a fontos szempontok közé sorolják, mivel a világos színű felhők visszaverik a nap sugarait, így enyhítik a felmelegedést. Az uralkodó elmélet szerint az iparosodás előtt kevesebb volt a felhő, azóta viszont a fosszilis üzemanyagok elégetésével a CO2 mellett sok kénsav keletkezik, ami a felhőképződést segíti.

A fosszilis energia így közvetett módon a saját klímamelegítő hatását csökkenti, ezért valódi erejét még nem is érezzük – érvelnek a tudósok. A zürichi Eidgenössische Technische Hochschule egyetem klímakutatója, Reto Knutti viszont azt állítja, hogy az iparosodás előtt sokkal több felhő lehetett az égen, mint eddig hitték.

Mindezt két kutatás eredményére alapozza, melyeket a közelmúltban publikáltak a Nature és a Science szaklapokban. Az egyik dokumentum fő szerzője, Jasper Kirkby szerint a fák anyagcseréjekor olyan töltéssel rendelkező részecskék keletkeznek, amik kénsav jelenléte nélkül is megindítják a felhőképződést. Mindebből az következik, hogy ma a felhőzet kevésbé ellensúlyozza az üvegházhatást, tehát a szén-dioxid melegítő hatása gyengébb lehet, mint eddig véltük – summázza Reto Knutti. A klímamodelleket készítő tudós gyorsan hozzátette, hogy mindez egyelőre nem befolyásolja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) éghajlat-változási előrejelzéseit, magyarán továbbra is fontos visszaszorítani a CO2-kibocsátásunkat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.