A fecskefészkek leverése egész évben tilos!

A sajtóban megjelent hírek szerint április 1-től tilos leverni a fecskefészkeket. A hírre az Aggteleki Nemzeti Park reagált Facebook oldalán, az alábbi bejegyzést közzé téve:

“Áprilistól tilos leverni a fecskefészket” címmel jelent meg bejegyzés az index portálján. A cikkre rákattintva “kiderül”, hogy “Április 1-től egyáltalán nem szabad leverni az eresz alól a fecskefészkeket, se átalakítás, se festés, semmi miatt. Addig is legfeljebb egyedi hatósági engedély beszerzésével.” Mivel a cikket több portál is átvette, ugyanezzel a megtévesztő címmel, a következőt jelezzük mindenkinek és egyben megkérjük NE verjék le a fecskék fészkeit! A fecskék fészkét április 1. előtt is TILOS leverni.

Fészek eltávolítást kizárólag a természetvédelmi hatóság által kiadott EGYEDI engedély birtokában lehet végezni! Ilyen engedélyeket egyedi elbírálás alapján és megfelelő előírásokkal adják ki pl. műfészkek elhelyezése a felújítás után, fecskepelenka kihelyezés stb.

A természet védelméről szóló törvény 43. § (1) alapján Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. Magyarul aki engedély nélkül fészket ver le az közigazgatási üggyel nézhet szembe, de ha sok fészek érintett az bűncselekmény kategóriába is eshet!

A hideg időjárás miatt késve visszaérő fecskék először ott fogják megkezdeni a fészek építését ahol tavaly voltak. A fészkek újraépítése és/vagy új fészkelőhely keresése olyan időveszteséget okozhat a pároknak, hogy a fészkelés meghiúsulhat!

A hír a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség facebook oldalán találtuk.

 

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.