A fecskefészket is kitatarozták

Egy bérház felújításakor nemcsak az épületet, de a rajta található sarlósfecske-fészkeket is kitatarozták az osztrák fővárosban. Évente mintegy ötezer pár költ ezekből a szigorúan védett madarakból Bécsben.

Egy bécsi bérház felújításakor nem leverték, hanem inkább kitatarozták az ott található sarlósfecske-fészket, ahova negyven éve járnak vissza a madarak költeni. A fészekre egy aggódó lakó hívta fel a város környezetvédelmi ügyosztályának (MA 22) a figyelmét, a felújítást végző építési cég vezetője pedig rögtön vállalta, hogy vigyázni fognak rá. Sőt, extra szolgáltatásként ki is takaríttatta a fészket, amely így parazitamentesen várja jövő tavasszal az új lakókat. Bécsben évente mintegy ötezer sarlósfecske-pár költ, amelyek előszeretettel választják lakhelyül a régi bérházakat. Ezeket a homlokzat és a tető találkozásánál ugyanis gyakran konzolok díszítik, amelyek belül üregesek és, ha még egy kis rés is van rajtuk, ideális költőhelyet jelentenek e repülőbajnokoknak.

Ugyanakkor az egyik legnagyobb veszély is ebből fakad: az épület homlokzatának felújításakor a szülőpárt megfosztják a fészekbe jutás lehetőségétől. Így a fiókák éhen halnak, míg szüleik kétségbeesetten repkednek fel-alá az állványzat előtt. Mivel a környezetvédelmi ügyosztály előtt is jól ismert a probléma, arra kérik az ilyen házak lakóit, hogy szóljanak, ha bajba jutott madarakat látnak. Az ügyosztály szívesen ad tippeket az építtető cégnek, hogy miként óvhatja meg a fészket vagy milyen pót-költőhelyet szerelhet fel. Sokszor a zárt konzolok megnyitása is óriási segítség a madaraknak. A szemfüles bécsieknek és a közreműködő építési vállalkozóknak köszönhetően évente mintegy százhatvan, az állványzatok miatt bajba került sarlósfecskét és vörösvércsét sikerül megmenteni az osztrák fővárosban.

A Kürschner Bau két ügyvezetője, Georg Szücs és Gerhard Theurer fecskefészket takarítanak.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.