A fecskefészket is kitatarozták

Egy bérház felújításakor nemcsak az épületet, de a rajta található sarlósfecske-fészkeket is kitatarozták az osztrák fővárosban. Évente mintegy ötezer pár költ ezekből a szigorúan védett madarakból Bécsben.

Egy bécsi bérház felújításakor nem leverték, hanem inkább kitatarozták az ott található sarlósfecske-fészket, ahova negyven éve járnak vissza a madarak költeni. A fészekre egy aggódó lakó hívta fel a város környezetvédelmi ügyosztályának (MA 22) a figyelmét, a felújítást végző építési cég vezetője pedig rögtön vállalta, hogy vigyázni fognak rá. Sőt, extra szolgáltatásként ki is takaríttatta a fészket, amely így parazitamentesen várja jövő tavasszal az új lakókat. Bécsben évente mintegy ötezer sarlósfecske-pár költ, amelyek előszeretettel választják lakhelyül a régi bérházakat. Ezeket a homlokzat és a tető találkozásánál ugyanis gyakran konzolok díszítik, amelyek belül üregesek és, ha még egy kis rés is van rajtuk, ideális költőhelyet jelentenek e repülőbajnokoknak.

Ugyanakkor az egyik legnagyobb veszély is ebből fakad: az épület homlokzatának felújításakor a szülőpárt megfosztják a fészekbe jutás lehetőségétől. Így a fiókák éhen halnak, míg szüleik kétségbeesetten repkednek fel-alá az állványzat előtt. Mivel a környezetvédelmi ügyosztály előtt is jól ismert a probléma, arra kérik az ilyen házak lakóit, hogy szóljanak, ha bajba jutott madarakat látnak. Az ügyosztály szívesen ad tippeket az építtető cégnek, hogy miként óvhatja meg a fészket vagy milyen pót-költőhelyet szerelhet fel. Sokszor a zárt konzolok megnyitása is óriási segítség a madaraknak. A szemfüles bécsieknek és a közreműködő építési vállalkozóknak köszönhetően évente mintegy százhatvan, az állványzatok miatt bajba került sarlósfecskét és vörösvércsét sikerül megmenteni az osztrák fővárosban.

A Kürschner Bau két ügyvezetője, Georg Szücs és Gerhard Theurer fecskefészket takarítanak.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.