A fejlett országok ne torpedózzák meg az éghajlatvédelem jogi kereteit a durbani klímacsúcson!

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) – a nemzetközi Föld Barátai zöldhálózat magyar tagja – aggasztónak látja az USA és más fejlett országok álláspontját a november 28. és december 9. között zajló durbani ENSZ klímacsúcson.

A zöldhálózat szorgalmazza, hogy a csúcs ne engedje a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásának megtorpedózását.  A Föld Barátai szerint kiemelten fontos, hogy megegyezés szülessen a Kiotói Jegyzőkönyv második kötelezettségvállalási szakaszáról. A Jegyzőkönyv ugyanis jelenleg az egyetlen jogilag kötelező nemzetközi eszköz a fejlett országok üvegházgáz kibocsátás csökkentési célkitűzéseihez. „Természetesen az új szakasz minősége is számít: a tudománnyal és a felelősséggel összhangban a jelenleginél jóval nagyobb üvegházgáz kibocsátás csökkentési célkitűzések szükségesek – az EU esetében ez legalább 40%-os csökkentés 2020-ra –, veszélyes kiskapuk, mint. pl. a karbon kereskedés vagy kivásárlás (offsetting) nélkül. Az USA, Japán, Kanada és más fejlett országok igyekeznek megtorpedózni a Jegyzőkönyv kereteit és egy haszontalan, önkéntes felajánlási rendszerre akarják lecserélni” – értékelte a helyzetet Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelmi programvezetője.  „Harmadsorban, a fejlődő országoknak – az éghajlatvédelmi cselekvéshez – a jelenleg felajánlottnál nagyobb, és újonnan jövő, azaz nem átcímkézett összegre van szüksége a Zöld Klíma Alapban. Ráadásul az Alapnak az ENSZ-en és nem a Világbankon keresztül kell futnia” – tette hozzá Botár Alexa.

 
„Számos fejlett ország a klímatárgyalásokat arra használja, hogy érvényesítse szennyező iparágai, multicégei és pénzügyi elitje profitérdekeit. A fejlődő országoknak ellent kell állni e törekvéseknek” – mondta Nimmo Bassey, a Nemzetközi Föld Barátai (Friends of the Earth International) elnöke. „A klíma krízis megoldásához fosszilisenergia-alapú, fenntarthatatlan és igazságtalan gazdaságainkat át kell alakítani úgy, hogy az az emberek, közösségek érdekeit tartsa elsősorban szem előtt. Itt Durbanben a delegációk már érzik a klíma igazságosságot követelő civilszervezetek nyomását ” – mondta Bobby Peek, a Föld Barátai Dél-Afrika igazgatója.

Ajánlott tartalom

Megduplázódott az 50 fokos meleget elérő napok száma a 80-as évek óta

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése.