A felhasznált villamosenergia egyharmada származott importból az első kilenc hónapban

A Magyarországon felhasznált villamosenergia csaknem egyharmada importból származott az idén az első kilenc hónapban – állapítható meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt, (MAVIR) adataiból.

A rendszerirányító honlapján közzétette a felhasználás első kilenchavi adatait, amely szerint január és szeptember között az export-import szaldó 10,6 teravattóra volt, ez 32,7 százalékot tett ki átlagosan a teljes hazai villamosenergia-rendszer 32,4 terawattórás felhasználásából.

Hazai termelésből 21,8 terawattóra áramot használtak fel a fogyasztók az első háromnegyed évben.

Az import részaránya az idén áprilisban volt a legmagasabb, 41,3 százalék, de magas volt májusban és júlisban is, mindkét hónapban meghaladta a 38 százalékot.

Tavaly a teljes évben a villamosenergia-rendszer bruttó felhasználása megközelítette a 42,6 terawattórát, az import részaránya 31,4 százalék volt éves átlagban. Abban az évben is a 4. hónapban volt a legmagasabb arányú a külföldi forrásból nyert áram, a mostanihoz hasonló, 41,4 százalék.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.