A felmelegedés miatt lassabban olvad a hó, és ez baj

Bár azt gondolhatnánk, hogy minél melegebb van, annál gyorsabban olvad el a hó, valójában éppen fordított a helyzet: a globális felmelegedés hatására az olvadás lassul, aminek komoly negatív következményei vannak – írja a New Scientist.

A jelenség lényege röviden: Alapjáraton a hó télen a hegyekben felhalmozódik, mert túl hideg van ahhoz, hogy elolvadjon. Így rendes körülmények között a hóréteg nyáron, hirtelen olvad fel, amikor ehhez elég meleg és közvetlen napfény van. A magasabb téli hőmérséklet miatt viszont csak vékonyabb hótakaró épül fel, amely kevésbé tart ki tavasz végéig-nyár elejéig. Ahhoz tehát már túl meleg van ilyenkor, hogy rendesen felgyűljön a hó, ahhoz viszont túl hideg, hogy a szokásos nyári időszakhoz mérhető tempóban olvadjon. Ezért a vékonyabb hóréteg már télen olvadni kezd, viszont lassabban, ami miatt nagyobb része párolog el vagy isszák fel a növények, mint ha nyáron a nagyobb meleg és több közvetlen napfény miatt hirtelen olvadna. Így kevesebb víz jut el a folyókba és föld alatti víztározókba.
Ez a jelenség felborítja a vízkörforgást azokon a területeken, ahol a víz jelentős része származik az olvadó hóból, például az Egyesült Államok nyugati hegyvidéki tájain.

Tehát röviden:

A felmelegedés miatt a hó korábban, de lassabban olvad el, ami vízhiányhoz vezet. A kutatást Keith Musselman, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ munkatársa vezette. Az eredményeket bemutató tanulmány a Nature Climate Change szaklapban jelent meg, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

AM: szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keddi záróeseményén.