Jelentős mértékű összefüggés mutatkozik az éghajlat felmelegedése és az utóbbi évtizedben Európában beköszöntő hideg telek között - állítják tudósok.

A felmelegedés összefügg a hideg telekkel Európában

Jelentős mértékű összefüggés mutatkozik az éghajlat felmelegedése és az utóbbi évtizedben Európában beköszöntő hideg telek között – állítják tudósok.

Újabb kutatások szerint épp a magasabb hőmérsékletek okozzák a különösen hideg teleket. A németországi Potsdamban működő klímakutató intézet szakembere szerint mindennek hátterében a sarki jégtakaró olvadása húzódik meg. A felmelegedés miatt a jégpáncél 20 százalékkal csökkent az utóbbi három évtizedben, az évszázad végéig pedig teljesen el is tűnhet.
A napsugarakat így egyre kisebb mértékben veri vissza a jég, ezáltal nagyobb mértékben melegítik a bolygó felszínét a sarkvidéken. A fogyatkozó jég miatt felborul a tengernyomás rendszere – magyarázta Stefan Rahmstorf, az intézet kutatója. “Tegyük fel, hogy az óceán nulla fokos lesz” – folytatta. “Ez így is nagyon meleg a sarkvidéken télen uralkodó levegőhőmérséklethez képest. Ez jelentős meleg lökést ad a légkörnek, mindez végül óriási változásokhoz vezet” – fejtegette a kutató.

Az eredmény – derül ki az intézet tanulmányából – egy olyan magasnyomású rendszer, amely jelentős mértékben Európa felé tolja a sarkvidéki hideg téli levegőt. Ezek az anomáliák megháromszorozhatják az extrémhideg telek esélyét Európában és Észak-Ázsiában – mondta Vladimir Petoukhov, a tanulmány vezető szerzője. A fizikus ugyanakkor megjegyezte, hogy más magyarázatok is lehetnek a dermesztő telekre, mégpedig a Nap aktivitásának csökkenése, valamint a Golf-áramlat változása. Ezek szintén éreztetik hatásukat – fogalmazott.
A tudósok kiemelték, hogy az utóbbi évek szokatlanul hideg európai telei nem csengenek egybe a világszerte zajló folyamatokkal, amelyek épp azt mutatják, hogy a 2010-es év a legmelegebb lehet a megfigyelések kezdete óta. “Ha kinézek az ablakomon, 30 centi vastag hótakarót látok, a hőmérő pedig mínusz 14 fokot mutat” – mondta Rahmstorf. “Ugyanakkor Grönlandon nulla Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértünk decemberben” – jegyezte meg.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.