A felmelegedés veszélyezteti a Tibetbe közlekedő vasútvonalat

A globális felmelegedés veszélyezteti a tibeti autonóm területet a nyugat-kínai Csinghaj (Quinghai) tartománnyal összekötő vasútvonal stabilitását – számolt be szerdán a kínai sajtó.

  Szakértők szerint a vasútvonal, amelybe a kínai kormány 143 millió dollárt (30,4 milliárd forintot) fektetett be, négy évtizeden belül veszélybe kerülhet. A világ legmagasabban haladó vasútját, a négyezer méteren futó Mennyei vonatot környezetvédő csoportok is bírálták; ők attól tartanak, a Tibetbe érkező utasok tömege tönkreteheti a terület már amúgy is törékeny környezeti egyensúlyát. 

A magaslati, ritka levegőjű környezetben a mozdonyok veszítenek teljesítményükből, ezért a szintkülönbség leküzdéséhez három dízelmozdonynak kell vontatnia a vagonokat. A kocsikba folyamatosan oxigént pumpálnak, a fedélzeten pedig lélegeztető berendezéseket is elhelyeztek, mivel az utasokat is felkészületlenül érhetik a magaslati viszonyok. 

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a Tibeti-fennsík a világ egyik legérzékenyebb területe, és a hőmérséklet emelkedése egy évezredekkel ezelőttihez hasonló jelenséget okozhat: akkor két eljegesedés közötti időszakban a napsugárzás hatására a Föld felmelegedett, amitől felerősödött a monszuntevékenység.

A kínai meteorológiai intézet szerint Tibetben a levegő hőmérséklete és higanytartalma nagyobb mértékben emelkedik mint az országos átlag, így a globális felmelegedés hosszú távon megzavarhatja a vasút működését. Kína ezen fenyegetések hatására ígéretet tett arra, hogy a következő két évtized során 2190 millió dollárt (466,6 milliárd forintot) fordít az autonóm terület környezetének megóvására.

Ajánlott tartalom

Syngenta: a szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga, romlik az ágazat jövedelmezősége

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek, ami az emelkedő költségekkel rontja az ágazat profitabilitását - hangzott el a vetőmagvakat előállító és növényvédőszer-forgalmazó Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.