A fenntartható energia legyen a növekedés motorja

A politikák és jogszabályok új generációjára van szükség, hogy a valódi fenntarthatóság irányába tereljük az energiatermelést, -elosztást és -fogyasztást, de anélkül, hogy a gazdasági prosperitást és a foglalkoztatást veszélybe sodornánk – mondta Herczog Edit szocialista EP-képviselő a General Electric multinacionális vállalatcsoport által az alternatív energia jövőjéről a németországi Salzbergenben rendezett európai konferencián.

“Az energiát végre nem csak terméknek vagy szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem kultúránk és civilizációnk részének” – fogalmazott Herczog Edit, aki előadásában arra kereste a választ, hogy miként változtathatja az EU kitörési lehetőséggé a globális felmelegedés és az energiabiztonság kihívásait.

A képviselő  emlékeztetett arra, hogy a nemrég hatályba lépett Lisszaboni Szerződés megteremti a szolidaritás elvén nyugvó, összehangolt európai energiapolitika alapjait. Ennek három legfontosabb pillére: a fenntarthatóság, a biztonság és a versenyképesség.

Európa az alacsony széndioxid-kibocsátású villamosenergia-rendszer és az energiafogyasztás radikális csökkentésének irányába halad, ennek a váltásnak azonban olyan módon kell végbemennie, hogy megmaradjon, sőt, növekedjen az EU versenyképessége – mutatott rá salzbergeni előadásában Herczog Edit.

“Olyan energiaiparra van szükségünk, amely a gazdaság motorja és munkahelyeket teremt ahelyett, hogy exportálná a jólétet az EU-n kívüli energiatermelő országokba” – figyelmeztetett a politikus.

A megújuló energiaforrások, az intelligens villamos hálózatok, a széndioxid-megkötés, az új generációs atomerőművek, az elektromos és hidrogén hajtású gépjárművek, az akkumulátortechnológiák, az energiahatékony termékek és szolgáltatások, vagyis mindazon energetikai tevékenységek, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentését szolgálják, a következő évtizedek leggyorsabban fejlődő gazdasági szektorát alkothatják Európában.

“Mind a hagyományos, de alacsony széndioxid-kibocsátású energiaforrásoknak, mind az alternatív energiaforrásoknak van helyük a nap alatt” – hangsúlyozta Herczog Edit. A sikeres uniós energiapolitika egyik záloga éppen az, hogy az energiaipar különböző technológiákban utazó szereplői ne zárkózzanak be saját gettóikba, hanem minden lehetséges módon kooperáljanak egymással. A szocialista képviselő kitért arra is, hogy Közép- és Kelet-Európában különös jelentősége van a regionális energetikai együttműködésnek, mert történelmi okok miatt a térség országai évtizedekre kirekesztődtek a formálódó európai energiapolitika fő sodrából.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit