A fenntartható építészet fontossága

Európa energiafüggőségének csökkentése érdekében, valamint az egyre súlyosabbá váló globális klímaváltozás enyhítése végett az Európai Unió 2010-ben úgy döntött, jelentősen szigorítja az épületekkel szembeni energetikai elvárásokat.

Magyarországon 2018-tól a közintézményeknek alacsony energiafogyasztásúaknak kell lenniük valamint 2020-tól valamennyi új épületnek a közel nullenergiás körbe kell tartoznia. Az energetikai szigorítások célja, hogy az épületek energiafelhasználása jelentősen csökkenjen, ugyanakkor növekedjen a megújuló energiák – nap, szél, földhő – használata. Ezáltal jelentősen nőhet az épületenergetikai felújítások száma, és erősödhet a megújuló energiák piaca. A magyar épületállomány energetikai állapota az EU-átlagnál rosszabb, ezért azok korszerűsítése különösen fontos az energetikai területen.

A 2012 augusztusában indult „Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” elnevezésű kampány 2013 és 2015 között 10 európai országban valósul meg. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Vadovics Kristóf, a Greendependent Intézet munkatársa elmondta intézetük célja, hogy az alacsony energiaigényű épületekről mindenki számára kézzelfogható tapasztalatokat nyújtson. A projekt keretében új és felújított lakóházakat, középületeket látogathatnak meg az érdeklődők, akik ilyenformán első kézből ismerhetik meg a hatékony épületek előnyeit, építésének körülményeit és a használattal kapcsolatos tapasztalatokat.

A videó itt tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.