A fenntarthatóság a központban a Műtárgyak éjszakáján

A fenntarthatóság lesz a kiemelt téma a VI. Műtárgyak éjszakáján, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal várja a látogatókat május 26. és 28. között.

A Műtárgy.com műkereskedelmi portál által szervezett eseménysorozat idén több tárlatvezetést is kínál a fenntarthatóság témájában, többek között a Ludwig Múzeumban és a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galériában, de lesznek e-rolleres művészeti séták is – közölte a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Műtárgyak éjszakája igazgatója. Kollmann Szilvia elmondása szerint a Klebelsberg Kultúrkúria az idei üveg nemzetközi éve kapcsán rendezett kortárs üvegművészeti kiállítást, Breuer Marcell születésének 120. évfordulójára emlékezik első, nemrég felújított épületében, a Walter Rózsi-villában az Építészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Bank kortárs képzőművészeti gyűjteménye pedig Petrányi Zsolt válogatásában mutatkozik be. A fesztiváligazgató kiemelte a Műtárgyak éjszakája workshopjait is. A Herendi Porcelán Palotában például porcelánrózsát, a BTM Vármuzeumában kályhacsempét, míg a FISE Galériában öltözékkiegészítőket készíthetnek az érdeklődők.

A Q Contemporaryben a műgyűjtés kulisszatitkairól mesél Spengler Katalin műgyűjtő, az Országos Múzeumi Restaurátori és Raktározási Központ szakemberei pedig a műtárgy-restaurálás, -konzerválás, – diagnosztika és -kutatás folyamataiba adnak bevezetést. A balatonfüredi Zsdrál Galériában Majoros Áron tart vezetést a saját munkáiból rendezett kiállításban, a lágymányosi BudaParton pedig a Zsdrál új pop up galériája nyitja meg kapuit egy csoportos kerámiakiállítással. Különleges tárlatvezetésekkel készül számos nagy múzeum, például a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum, megnyitja kapuit többek között Gül Baba türbéje, a Pesti Vigadó és a Virág Judit Galéria, a Memento Parkban pedig a Kádár-rendszer mindennapjai elevenednek meg.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.