Kép: PTE

A fenntarthatóság és az ellenállóképesség áll az idei Pécsi Pénzügyi Napok fókuszában

A fenntarthatóság és az ellenállóképesség témája köré épül a hétfőn és kedden zajló 15. Pécsi Pénzügyi Napok, amelyen gyakorló adószakértők, adótanácsadók, könyvvizsgálók, pénzügyi és számviteli szakemberek mellett a tudomány is képviselteti magát.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK) megrendezett kétnapos esemény hétfői sajtótájékoztatóján Herich György szervező, a kar docense kiemelte: a hiánypótló rendezvény a pénzügy és számvitel szakma képviselőinek egybegyűjtésére, aktuális információkról szóló tájékoztatására hivatott. A rendezvény két napja alatt két plenáris ülésen, tizenegy szekcióülésen vehetnek részt az érdeklődők, akik a reálgazdaság újdonságaival, aktualitásaival, valamint a legújabb kutatásokkal foglalkoznak. Kifejtette: a plenáris üléseken a költségvetés, az infláció, a digitalizáció, az ellenőrzési hivatal, az adójogszabály-változás kerül a középpontba, illetve mindezek egymásra hatásának következményeit, kezelését is megvitatják a számviteli szakemberek és a közönség.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke előadásában az állami büdzsé, a jövő évi költségvetés helyzetét elemezte. Véleménye szerint komoly munkával, takarékossággal és szerencsés külső körülmények esetén teljesíthető a jövő évi büdzsé, így a kormány a bizonytalan világgazdasági környezetben is képes lehet a korábbi években elért eredményeket – így a rezsicsökkentést, a családtámogatási rendszert – megőrizni, tovább vinni. Kiemelte: komoly eredmény volt a korábbi hónapokban is, hogy Magyarország tudta magát tartani az emberek jólétét szolgáló alapvető  vállalásaihoz az inflációs hatások, és annak ellenére, hogy “a hátszelet biztosító gazdasági tendenciák megszakadtak”, így például már nem áll rendelkezésre olcsó energia, s nem áramlanak az országba olyan mértékben európai források, mint korábban. Kovács Árpád azt mondta, hogy a negatív hatások ellenére a magyar államháztartás képes lesz a GDP-arányos államadósság csökkentésére is, ami 2026-ban 65 százalékon, a pandémia előtti szinten lehet ismét.

A PTE KTK, a Penta Unió Oktatási Centrum, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Penta Akadémia Alapítvány szervezésében zajló rendezvényre a magyar pénzügy és számvitel szakma képviselőit szólítják meg. A konferencia idei témafelhívása: a fenntarthatóság és ellenállóképesség,  egyre fontosabbá válnak a pénzügyekben – emelték ki a programismertetőben. Az esemény idén nemzetközi szakértőkkel és kutatókkal is kiegészül két betétkonferenciának – a 17. Nemzetközi adókonferenciának és az 1. Pénzügy és számvitel nemzetközi tudományos konferenciának – köszönhetően. Az online részvételre is lehetőséget biztosító rendezvényen – mások mellett – előadást tartott Kovács Árpád KT-elnök és Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a büdzsé valamint az infláció kérdéseiről, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnöke az adópolitikai mozgástérről, illetve az adórendszer digitalizációjáról beszél. Az esemény részletes programja a www.ktk.pte.hu oldalon olvasható.

Ajánlott tartalom

Már pályázhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázatra

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).