A fenntarthatóság jegyében született zeneműveket mutatnak be

A Renewable Music (Megújuló zene) elnevezésű projekt keretében a fenntarthatóság jegyében született műveket ad elő az UMZE Kamaraegyüttes augusztus 2-án a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán – közölte a zenekar az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tavaly márciusban útjára indult Renewable Music – V4 Composers for Sustainability (Megújuló zene – V4-zeneszerzők a fenntarthatóságért) elnevezésű projekt elsődleges célja, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve új lendületet adjon a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek – olvasható a közleményben. Mint írták, a projekt keretében négy új zenemű született, amelyekben a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek. A tájékoztatás szerint a visegrádi négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krewinska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, Pozsonyban pedig az EnsembleSpectrum szólaltatja meg.

A koncepció része, hogy a hangversenyeket szabadtéren, zöldterülettel körülvéve rendezik meg, így a koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont a Városligetben. Az este 8 órakor kezdődő hangversenyen Vajda Gergely vezényel. A koncertet augusztus elsején nyilvános mesterkurzus előzi meg a Budapest Music Center Tetőtermében, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják: a kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. A belépés mindkét eseményre díjtalan – áll a közleményben. A közleményben felidézik: az UMZE Kamaraegyüttes alapításától fogva a kortárs klasszikus zenére specializálódott, hogy a Bartók Béla és Kodály Zoltán által 1911-ben alapított Új Magyar Zene Egyesülete szellemi örököseként mutassa be magyar és külföldi szerzők műveit úgy Magyarországon, mint Európa-szerte.

Ajánlott tartalom

NGM: Nagy Márton az akkumulátorok újrahasznosítási lehetőségeiről egyeztetett

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön hivatalában fogadta Geun Ki Munt, a Koreai Köztársaság Gazdasági Minisztériumának helyettes igazgatóját, Soo Chul Parkot, a SungEel HiTech Europe Kft. és a SungEel HiTech Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját, valamint Dong Wook Chut, a SungEel Hitech Hungary Kft. igazgatóját. A megbeszélésen a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, valamint az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.