A Fiat és a Toyota évekkel előre teljesítheti az Európai Unió által 2015-re előírt szén-dioxid-kibocsátási célokat - derül ki egy Európai Bizottság által finanszírozott kutatásból, mely a 2009-ben az unióban értékesített autók karbonkibocsátását vizsgálta.

A Fiat és a Toyota évekkel előre teljesíteti az EU karboncélját

A Fiat és a Toyota évekkel előre teljesítheti az Európai Unió által 2015-re előírt szén-dioxid-kibocsátási célokat – derül ki egy Európai Bizottság által finanszírozott kutatásból, mely a 2009-ben az unióban értékesített autók karbonkibocsátását vizsgálta.

A csütörtökön közzétett eredmények szerint az olasz és japán autógyártó éppen csak elmarad a kilométerenként 130 grammos kibocsátást előíró uniós céltól: a Fiat 131, a Toyota 132 grammot teljesített 2009-ben. A német márkák valamivel gyengébben szerepeltek: a BMW 151, a Volkswagen 153, a Daimlerhez tartozó Mercedes-Benz 167 grammot ért el. Az autógyártók 2008-ban sikeresen lobbiztak a határidő 2012-ről 2015-re való elhalasztásáért, cserébe vállalták, hogy 2020-ra 95 g/km-re csökkentik flottájuk átlagos karbonkibocsátását.  “Minden rendelkezésre álló bizonyíték arra mutat, hogy az autógyártók Európában a CO2-előírás nagyon jelentős túlteljesítése felé haladnak, így valószínűleg évekkel korábban elérik majd a 2015-re kitűzött célértéket” – fogalmaz Jos Dings szerző a jelentésben.
A 14 legnagyobb autógyártó adataiból arra lehet következtetni, hogy az egész európai autópiac eladásokkal súlyozott átlagos CO2/km kibocsátása rekordmértékben, 5,1 százalékkal csökkent 2009-ben az egy évvel korábbi szinthez képest – derül ki a www.transportenvironment.org internetes címen elérhető tanulmányból.

Az Európai Unió területén 2009-ben eladott autók átlagos kilométerenkénti CO2-kibocsátása 145,7 gramm volt, 11 százalékkal több a 2015-re kitűzött célértéknél.
A szerzők szerint a kibocsátás csökkenésében szerepe lehetett annak, hogy a pénzügyi válság és az állami támogatási rendszerek miatt a kereslet az olcsóbb, jellemzően kisebb és kevésbé szennyező autók irányába tolódott el, úgy vélik azonban, hogy az emisszió zsugorodásának legalább a fele technológiai fejlesztésekből származik.
A jelentés szerint egy liter benzin felhasználása körülbelül 2,34 kilogramm, egy liter dízelolajé pedig mintegy 2,62 kilogramm szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) becslései szerint az autók az teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás mintegy 14 százalékáért felelősek. Az Európai Parlament ebben a hónapban dönt a szabályozás kisteherautókra való kiterjesztéséről, ezt azonban még az egyes kormányoknak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt életbe lépne.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.