A fő hangsúly a dekarbonizáción van

Az energiakrízis enyhülését követően a fő hangsúlyt az ellátásbiztonság fenntartása mellett ismét a dekarbonizációra és a megújuló termelők rendszerszintű integrálására kell helyezni – emelte ki Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) 20. konferenciáján Budapesten a MEKH közleménye szerint.

A MEKH ismertette: az október 9-10. között 36 ország mintegy 170 energetikai szakember részvételével zajló konferencia fókuszában az elmúlt időszak energiapiaci trendjei, az energiaátmenet és a fenntartható szabályozás kérdései állnak. A hivatal elnöke beszédében kiemelte: az ERRA szeptemberben megjelent legfrissebb jelentése (Energy Crisis and Regulatory Considerations for the Future Market Model) összegzi az energiakrízis tanulságait, áttekintést ad a szakpolitikai és szabályozási válságintézkedésekről, valamint támpontot nyújt az energetikai ágazat szabályozói számára. Ismertette, hogy idén június végére a Magyarországon telepített fotovoltaikus kapacitás elérte az 5 gigawattos mérföldkövet, amely 2030-ra 12 gigawattra bővülhet, ezzel a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet.

Az ellátásbiztonság és a rendszer rugalmasságának fenntartásához ugyanakkor további nagyszabású hálózatfejlesztési beruházásokra lesz szükség – mutatott rá. A földgázpiacon rövid távon mindig az ellátásbiztonság fenntartása jelenti a kihívást, de hosszabb távon az ágazat szén-dioxid-mentesítésére kell helyezni a hangsúlyt, továbbá olyan szabályozó környezetet kell kialakítani, amely megteremti a zöld gázok betáplálásának és kereskedésének kereteit – fejtette ki. Juhász Edit hangsúlyozta, hogy a szabályozó hatóságoknak továbbra is kiemelt felelősségük lesz a megfizethető tarifa és energetikai szolgáltatások fenntartásában, miközben az új technológiák térnyerése és a krízishelyzetek kezelése a szabályozói eszközök megújítását is szükségessé teszi.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.