A fogyasztóknak járt pénz az áram használatáért

Vasárnap délután valami egészen különös történt Németországban: egy napos és szeles nap volt ez, emiatt pedig délután egy körül az ország megújuló energiaforrással dolgozó erőművei az országosan fogyasztott 63 GW-ból mintegy 55 GW-t állítottak elő, azaz a fogyasztott elektromosság 87 százalékát.

Ez azt is jelenti, hogy pár órán át az áram ára gyakorlatilag negatív volt, a lakossági fogyasztóknak pénz járt azért, hogy áramot használtak. A Quartz cikke szerint tavaly a megújuló energia a napi használat átlag 33 százalékát tette ki, viszont most újabb szélerőművek épülnek, amik még feljebb fogják lendíteni ezt az arányt. A most vasárnapi működés azért is volt izgalmas, mert megmutatta, hogy a rendszer jól bírja a terhelést, a víz/nap/szélenergiára és biomasszára épülő erőművek ki tudják szolgálni az igényeket.

Korábban a kritikusok mindig azzal érveltek, hogy az éjszakák, illetve a szélcsendes napok miatt mindig lesznek lyukak a megújulóra építő energiatermelésben, ugyanakkor komoly előrelépések történnek az energia tárolásában is. Németország 2050-re tervezi, hogy teljesen megújuló energiákból fedezze áramfogyasztását, és Dániában is fordult már elő olyan, hogy a szélerőművek több energiát termelnek, mint amennyit az ország képes elfogyasztani. Ezért az ország a felesleget már Németországnak, Norvégiának és Svédországnak adja el.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Foghatjuk a fejünket a földgáz miatt

Európában is nagy a bizonytalanság, hát még nálunk.