A földi élővilág történetének hatodik tömeges kihalási hulláma peremére sodródhatott - erősítették meg tudósok.

A Föld a hatodik tömeges kihalási hullám peremére juthatott

A földi élővilág történetének hatodik tömeges kihalási hulláma peremére sodródhatott – erősítették meg tudósok.

Egyes szakértők már régóta állítják, hogy a számos fajnál – a békáktól a halakon át a tigrisekig – napjainkban megfigyelhető drasztikus egyedszám-csökkenés olyan mértékű, mint az elmúlt 540 millió év öt nagy kihalási hullámára jellemző kihalási ütemek. A Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában a Kaliforniai Egyetem kutatói számolnak be vizsgálataikról, amelyek ezt az állítást vették górcső alá, és lényegében megerősítették.
“Ha a jelenleg veszélyeztetett fajok – azok, amelyeket hivatalosan kihalófélben lévőnek, végveszélyben lévőnek vagy sebezhetőnek nyilvánítottak – valóban kihalnának, és ez a kihalási ütem folytatódna, a hatodik nagy kihalási hullám már rövid idő, akár 3-22 évszázad alatt bekövetkezhetne” – hangsúlyozta Anthony D. Barnosky professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató véleménye szerint ugyanakkor még nincs túl késő megmenteni a veszélyeztetett fajokat, és megállni a folyamatok visszafordíthatatlanságát jelző “billenési pont” előtt. “Egyelőre mindössze 1-2 százaléka halt ki az összes fajnak azokban a csoportokban, amelyeket világosan látunk, így ezekből a számokból úgy tűnik, még nem haladtunk nagyon előre a kihaláshoz vezető úton… Még mindig itt van velünk a Föld élővilágának nagy része, hogy megmentsük” –  mutatott rá Barnosky a The Daily Telegraph nevű brit napilap internetes kiadása  szerint.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.