A Föld Barátai közel-keleti tagszervezete nyerte az Onassis-díjat

A Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet közel-keleti tagszervezete nyerte a negyedmillió euróval (69 millió forinttal) járó Onassis-díjat a Jordán-folyó megmentéséért tett erőfeszítéseiért.

Az idén először odaítélt díjat szerdán adták át Hamburgban az izraeli, palesztin és jordániai tagokat összefogó környezetvédelmi szervezetnek, amely 1994 óta próbál tenni a kiszáradással fenyegető Jordán-folyó megmentéséért.
Egy május eleji tanulmány szerint 2011 végére teljesen kiszáradhat a Jordán folyó alsó szakasza, ha nem történik azonnali és erélyes beavatkozás a víz pótlására. Az egykor bővizű folyó, amelyben a hagyomány szerint Jézus megkeresztelkedett, ma sok helyen mindössze néhány méter széles.
A tervek szerint a jövőben kétévente osztják majd ki a díjat olyan magánszemélyek vagy szervezetek részére, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a természetvédelemhez – ideszámítva a fenntartható és takarékos energiafelhasználás területét is -, vagy rendelkeznek a potenciállal, hogy a belátható jövőben ezt elérjék.
Az Onassis-díj az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi elismerésnek számít világszerte. A díjat a liechtensteini székhelyű Alexander S. Onassis Alapítvány adományozza.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.