A Föld napján is veszélyben vannak a természetes élőhelyek

A természetes élőhelyek pusztulása globálisan és hazánkban is égető probléma – egyrészt azért, mert a vadon élő állatoknak egyre inkább zsugorodik a lakóhelye, másrészt azért, mert a klímaváltozás mellett a biológiai sokféleség csökkenése a jelenlegi és a jövő generációinak jólétét is veszélyezteti. Április 22-e a Föld napja.

A Föld napja 1970 óta minden április 22-én a bolygó és az élhető környezetünk megóvásának fontosságára irányítja rá a figyelmet, a WWF Magyarország pedig idén a hazai élőhelyek megőrzésének és helyreállításának jelentőségét hangsúlyozza. Bár gyakran jönnek szembe velünk kivágott esőerdőkről vagy szennyezett tengerekről szóló, sokkoló hírek, nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy szembesüljünk a természeti értékek pusztulásával: felmérések szerint Magyarországon a közösségi jelentőségű élőhelyek 87%-a kedvezőtlen vagy rossz állapotú, az álló- és folyóvizek között pedig még ennél is nagyobb arányban vannak azok, amelyeknek az ökológiai állapota mérsékelt, gyenge vagy rossz besorolást kapott. A magyarországi folyók természetes árterei eredetileg az ország mai területének közel 23%-át, összesen több mint 21 000 km 2 -t érintettek. 

A folyószabályozások következtében azonban méretük jelentősen csökkent, az egykori természetes árterek több mint 90%-a eltűnt. Az erdők sincsenek sokkal jobb helyzetben: Magyarországon lényegében eltüntettük az idős, természetes dinamikával működő erdőket, ma hazánkban a 150 év feletti erdők aránya alig fél százalék. „A pannon régió biológiai sokféleségének, különleges állat- és növényvilágának megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minden talpalatnyi, még jó állapotban megmaradt természetes élőhelyet megőrizzünk. Ez egyúttal a klímaváltozás jelentette kihívásokra is megoldást nyújthat, különösen úgy, ha kiegészítjük a leromlott élőhelyek rehabilitációjával, új élőhelyek létrehozásával és a természetre alapozott megoldások minél szélesebb körben történő alkalmazásával” – mondta Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetője.

Ha eltűnnek az élőhelyek, hova mennek az állatok?

A WWF Magyarország nem csak a Föld napján, de idei adó 1% kampányában is az eltűnő élőhelyeket helyezi fókuszba: természetes otthonaikat elhagyni kényszerült és most albérletet kereső állatokon keresztül mutat rá arra, hogy hazánk erdei és vizesélőhelyei évről évre egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ez pedig nem csak a lelkes kirándulókat vagy a vízi sportok és a természet szerelmeseit érinti rosszul, hanem az itt élő állatokat is, akiknek a létezése forog kockán, ha ezek a területek egyszer csak eltűnnek vagy jelentősen átalakulnak. A kampány során a civil szervezet azt mutatja be, hogy ha ez bekövetkezik, akkor nincs, és nem is lesz más választásuk, mint hogy új lakóhely után nézzenek. A helyzet abszurditását hangsúlyozó kreatívok azt érzékeltetik, hogy az élőhelyek eltűnése miatt – más lehetőség híján – akár nálunk, a szomszéd szobában is kiköthetnek. Vajon milyen lenne egy barnamedvével vagy egy hiúzzal osztozni a nappalinkon, vagy esetleg átengedni a fürdőszobát egy vidracsaládnak?

A kampány ideje alatt a WWF Magyarország arra kéri az embereket, hogy személyi jövedelemadójuk 1%- ával támogassák a hazai természetes élőhelyek megőrzése és rehabilitációja érdekében végzett munkájukat. A 2023. április 17. és május 22. között futó kampány megvalósításán az Artificial Group reklámügynökség dolgozik. Az adó 1% felajánlásáról és annak menetéről bővebb információ ide kattintva érhető el.

 

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.