A Föld órája – eddig 74 ország és közel 400 város csatlakozott a mozgalomhoz

Eddig 74 ország és közel 400 város csatlakozott a Föld órája akcióhoz; Magyarországon elsőként Újkígyós nagyközség jelezte, hogy március 28-án este fél kilenckor egy órára lekapcsolják a villanyt a településen

Csáki Roland elmondta: Magyarországon csütörtökön tették közzé a felhívást, számításaik szerint legalább tucatnyian jelzik majd részvételi szándékukat. Kiemelte: elsőként Újkígyós jelentkezett a Föld órájára. Nyolc héttel az akció előtt a nagyvilágban 37 főváros és számos nagyváros csatlakozott a kezdeményezéshez: a többi között London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Rio de Janeiro, Hongkong, Dubaj, Szingapúr, Athén, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexikóváros, Isztambul, Koppenhága, Manila, Las Vegas, Brüsszel, Fokváros és Helsinki.

Számos világhírű épület és kulturális látványosság is sötétbe borul március 28-án, egyebek mellett kialszik a világítás a Megváltó Krisztus szobránál Rio de Janeiróban, a Merlion szobron Szingapúrban, a Sydneyi Operaház épületén, a torontói CN-toronyban és a világ legmagasabb épületén, a Taipei 101-n is lekapcsolják a világítást.

A tájékoztatás szerint eddig kétszer annyian regisztráltak, mint tavaly, és a szám várhatóan tovább nő. A kampányt egyébként az Oscar-díjas Cate Blanchett és a Nobel-békedíjas Desmund Tutu érsek is támogatja – olvasható a szerkesztőséghez eljuttatott közleményben.

2008-ban Magyarországon négy város, Budapest mellett Pécs, Debrecen és Sátoraljaújhely vett részt a programban. Pécsett szünetelt például a Városháza díszkivilágítása, illetve a Széchenyi tér közvilágítása, az akcióhoz számos helyi cég is csatlakozott.

Sátoraljaújhely történeti központjában a városháza, a nagytemplom, a Kossuth tér, az Árpád és Dózsa György út közötti szakaszon kapcsolták le a közvilágítást. A fővárosban több mint száz épületet érintett az éjszakai díszkivilágítás kikapcsolása, a budai Vár, a Szent István-bazilika, a Parlament, a Lánchíd, valamint további közel 100 szobor és múzeum fényei hunytak ki.

A Föld órája akció Ausztráliából indult: 2007 márciusában Sydney lakásainak 53 százaléka elsötétült csakúgy, mint az Operaház, a hotelek és irodaházak. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így a szervező Természetvédelmi Világalap (WWF) úgy döntött, hogy az egész világra kiterjeszti.

Ajánlott tartalom

A Coca-Cola vállalja, hogy karbonsemlegessé válik 2040-ig

Vállalást tett a Coca-Cola HBC AG, hogy 2040-ig a teljes értéklánca karbonsemlegessé válik - közölte a vállalat kedden.