A földhő fedezheti az USA éves energiaigényét

Ma már egyre hatékonyabban aknázzuk ki a nap, a szél, és a víz erejét. A Föld belsejében nyugvó energia pedig egy újabb megújuló forrásként szolgálhat.

Az MIT interdiszciplináris kutatócsoportja szerint az USA a geotermikus energiából 48 év alatt akár 100,000 megawattot is termelhet. A tudósok beszámolója szerint 200,000 exajoul energiát képesek megkötni 2050-ig az EGS-ek (geotermikus erőművek) segítségével.  Ez nagyjából kétezerszerese az ország éves energiaszükségletének. Az emelkedő olajárak miatt a geotermikus energia is fontos alternatíva lehet. Legfőbb előnye a szél- és naperőművekkel szemben az, hogy a környezettől függetlenül, majdnem szünetmentesen képes áramot termelni. Ráadásul legalább olyan hatékony, mint a szenet használó erőművek, kevesebb földterületet igényel, és nem annyira veszélyes a vadvilágra. A technológia a gejzírek vagy vulkánok által felmelegített vizet használja, az ebből keletkezett gőz hajtja a turbinákat. Ennek köszönhető, hogy a kéményein is fekete füst helyett csak vízpára távozik. Egy gyógyvizekben, vulkánokban, vagy gejzírekben gazdag ország számára a geotermikus energia fontos forrása lehet az áramtermelésnek. Ilyen erőművek építését tervezi jelenleg az Egyesült Államok és Izland, Németország és Franciaország pedig tesztlétesítményeket indított. A technológia legnagyobb hátránya a beruházási költsége, az infrastruktúra és a nagyteljesítményű vízpumpák előállítása. Attól függően, hogy milyen terepen építik az erőművet, az energia előállításának költsége akár 220 forint is lehet kilowatt óránként, szemben a szénnel, mellyel ugyanez 13,2 forintba kerül. Ebben az árban azonban nincsenek benne a közvetett környezeti és egészségügyi károk, melyeket a nem megújuló energiatermelés okoz.

Ajánlott tartalom

Pofonegyszerűen szerelhető fel egy új fejlesztésű napelem

A FutureVoltaics előre összeszerelt, visszaverőkkel ellátott függőleges tetőtéri fotovoltaikus rendszereket fejlesztett ki, amelyek akár 80%-kal nagyobb energiateljesítményt is nyújthatnak.