A Földhöz hasonló bolygót észlelt a NASA

A Földhöz hasonló nagyságú bolygóra bukkant galaxisunkban a NASA amerikai űrkutatási hivatal.

Másfél évvel indulása után a Kepler űrteleszkóp egy megdöbbentő bolygórendszert észlelt. Feltételezések szerint ehhez a rendszerhez olyan planéta is tartozik, amelynek mérete a Föld másfélszerese. A hatalmas forróság miatt viszont felszínén kizárt az élet lehetősége.
A felfedezést egyelőre kérdések övezik, hiszen még meg kell vizsgálni, valóban bolygóról van-e szó. Hogy a kutatók biztosak lehessenek ebben, ki kell zárni annak lehetőségét, hogy egy másik csillag által okozott optikai csalódásról van szó – mondta el Matthew Holman, a Harvard-Smithsonian Központ asztrofizikai intézetének munkatársa.
A kutatók a Science című folyóiratban számoltak be felfedezésükről.

Ez az első, több mint egy bolygóból álló rendszer, amelyet a Kepler teleszkóp fedezett fel. Két különösen forró, Szaturnusz nagyságú planétáról van szó, amelyeknek a kutatók a Kepler 9b és a Kepler 9c nevet adták. A Kepler 9 nevű csillag körül keringenek. A Naphoz hasonló égitest kétezer fényévnyi távolságra van a Földtől.
Holman szerint a harmadik, egyelőre még nem azonosított objektum, amely valószínűleg egy Földhöz hasonló planéta, olyan közel kering a csillaghoz, hogy a felszínén uralkodó hőség mindenféle élet lehetőségét kizárja.
A Kepler tavaly indult nagyszabású felfedezőútra, hogy naprendszerünkön kívül egy “második Földet” találjon. Az űrteleszkóp legalább három és fél év alatt több mint százezer csillagot fog szemrevételezni a Tejútrendszerben – olyan szilárd felszínű bolygót keres, amelyen adottak az élet feltételei.
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) kedden közölte a hírt, hogy csillagászok a Földtől 127 fényévnyi távolságra az eddigi legtöbb bolygóval rendelkező távoli naprendszert fedezték fel. A HD 10180 nevű csillag körül legalább öt, de a feltételezések szerint inkább hét planéta kering. A mi naprendszerünkhöz nyolc bolygó tartozik.

+ Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.