A Földön is megfigyelhető az Avatarban látott kommunikációs hálózat

A dániai partok menti tengeriszapban néhány mikroorganizmus elektronáramlatok segítségével kommunikál – a jelenség megdöbbentően hasonlít arra, ahogy az Avatar című filmben a Pandora bolygó összes élőlényét összeköti valamiféle kommunikációs hálózat.

Lars Peter Nielsen geobiológus szerint a felfedezés szinte varázslatos, ugyanis ellentmond mindannak, amit eddig tudni véltek a baktériumok életéről.
A dániai Aarhus város közelében a tengerfenéki baktériumok egyfajta “elektromos járattal” állnak kapcsolatban az őket körülvevő tengervízzel, viszonylag nagy távolságokat is – akár 12 millimétert – áthidalva. Emberi léptékben ez húsz kilométernek felelne meg – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a megfigyelésről beszámolva.

A csodajelenség nyomára akkor bukkantak a kutatók, amikor a tengeri iszapmintákat tüzetesebben megvizsgálták a laboratóriumban. A mintában a baktériumok anyagcseretermékeként folyamatosan kénhidrogén keletkezett. Ehhez a baktériumoknak oxigénre volt szükségük.
Mihelyt a kutatók megvonták az oxigént, a baktériumok feletti rétegek pár órán belül átrendeződtek, az oxigén újraadagolásakor pedig azonnal visszaállt az eredeti rend. A tudósokat az érdekelte, hogyan voltak képesek a parányi lények ilyen gyors reakcióra.

A mérések kimutatták, hogy az alsó üledékrétegekből elektronok folytak felfelé, méghozzá sokkal több, mint amennyit a diffúzió –  sűrűségkülönbségen alapuló anyagáramlás – indokolt volna. Ennek alapján a kutatók arra következtettek, hogy az elektronok valószínűleg egy baktériumokból és ásványi részecskékből álló hálózaton keresztül folydogálnak, amely fokozatosan képződik az üledékben.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.