A Földön is megfigyelhető az Avatarban látott kommunikációs hálózat

A dániai partok menti tengeriszapban néhány mikroorganizmus elektronáramlatok segítségével kommunikál – a jelenség megdöbbentően hasonlít arra, ahogy az Avatar című filmben a Pandora bolygó összes élőlényét összeköti valamiféle kommunikációs hálózat.

Lars Peter Nielsen geobiológus szerint a felfedezés szinte varázslatos, ugyanis ellentmond mindannak, amit eddig tudni véltek a baktériumok életéről.
A dániai Aarhus város közelében a tengerfenéki baktériumok egyfajta “elektromos járattal” állnak kapcsolatban az őket körülvevő tengervízzel, viszonylag nagy távolságokat is – akár 12 millimétert – áthidalva. Emberi léptékben ez húsz kilométernek felelne meg – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a megfigyelésről beszámolva.

A csodajelenség nyomára akkor bukkantak a kutatók, amikor a tengeri iszapmintákat tüzetesebben megvizsgálták a laboratóriumban. A mintában a baktériumok anyagcseretermékeként folyamatosan kénhidrogén keletkezett. Ehhez a baktériumoknak oxigénre volt szükségük.
Mihelyt a kutatók megvonták az oxigént, a baktériumok feletti rétegek pár órán belül átrendeződtek, az oxigén újraadagolásakor pedig azonnal visszaállt az eredeti rend. A tudósokat az érdekelte, hogyan voltak képesek a parányi lények ilyen gyors reakcióra.

A mérések kimutatták, hogy az alsó üledékrétegekből elektronok folytak felfelé, méghozzá sokkal több, mint amennyit a diffúzió –  sűrűségkülönbségen alapuló anyagáramlás – indokolt volna. Ennek alapján a kutatók arra következtettek, hogy az elektronok valószínűleg egy baktériumokból és ásványi részecskékből álló hálózaton keresztül folydogálnak, amely fokozatosan képződik az üledékben.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítható csomagolóanyagról döntöttek

Az élelmiszerek csomagolásában lévő „örök vegyi anyagok” tilalmát kezdeményezik.