A formaváltoztatásra képes turbinalapátok növelnék a tiszta energiát

A szélturbinákat előre kiszámított, az adott terület szélerősségi átlagához állítják be, és ez az az intervallum, ahol a leghatékonyabban működnek. De mi történik akkor, ha a szélerősség alacsonyabb vagy sokkal erősebb, mint az ideális, ezáltal csökkentve a szélturbina tiszta energia hasznát?

Erre a problémára keresnek megoldást a Purdue kutatói, olyan intelligens lapátok kifejlesztésével, melyek a széljáráshoz alkalmazkodva képesek megváltoztatni alakjukat. Első lépésként accelerometrikus szenzorokat szerelnek a pengékre, melyek segítségével azok forgásáról és rázkódásáról nyernek adatokat. Ezek után további vizsgálatokat végeznek az anyagfáradást, a hatékonyságot vizsgálva és egybevetve, és a kapott eredmények alapján ellenállóbb, a jelenlegi 20 éves időtartamnál hosszabb életű lapátot terveznek meg.
A projekt második lépése az alakváltoztatásra képes verzió. Az accelerometrikus szenzorokat összekapcsolnák egy mechanikus működtető szerkezettel, a lapátok végén elhelyezett a légáramlást irányítani képes lemezekkel és egy kontroll panellal.

A mai turbinák lapátjai még le vannak fixálva, és alakjuk is az ideális széljáráshoz van optimalizálva. Ez kis szélsebességnél azt jelenti, hogy a pengék túl keskenynek bizonyulnak és nem hatékonyak. Túl erős szélsebességnél pedig, amikor a legtöbb energiát lehetne termelni, a lapátok gyors forgása illetve azok sérülése veszélyezteti a rendszert, arra kényszerítve a kezelőket, hogy limitálják a sebességet és az energiatermelést.
Az új generációval a turbinák energiakapacitása egyszerűen növekedne, ezáltal a szélerőművek még kifizetődőbbé válnának.

Ajánlott tartalom

Az erdőgazdálkodás hosszú távú jelentőségéről beszélgetett Áder János legújabb podcastjában

Az erdőgazdálkodás hosszú távú jelentőségéről, egy szaporítóanyag-központ létrehozásáról és az agrárerdészetről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Borovics Attilával, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatójával Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amely már a legnépszerűbb videomegosztó oldalon is megtekinthető.