A fukusimai sugárzás eléri az USA-t

Amerikai kutatók szerint a jövő hónapban Fukusimából származó, alacsony radioaktív sugárzás éri el az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjait.

A kutatók három modellt készítettek, amelyek szerint a sugárzás nagyon alacsony lesz, nem árt az embereknek vagy a környezetnek – mondta Ken Buesseler, a Woods Hole Oceanographic Institution Buesseler oceanográfusa eddigi eredményeikről. A sugárzás valószínűsíthetően áprilisban éri el a nyugati partot, de ebben sincs teljes egyetértés. A tudósok több adatot szeretnének: jelenleg egyetlen állami ügynökség sem vesz mintákat a Csendes-óceánból, így nincsenek tisztában a pontos sugárzási mértékkel. „Nem akarok vészmadár lenni, de csinálhatunk előrejelzéseket, modelleket, viszont honnan tudhatjuk eredmények nélkül, hogy biztonságosak?” – mondja Buesseler. A sugárzás három évvel a fukusimai katasztrófa után éri majd el az amerikai partokat.

Az üzemeltető Tepco tavaly júliusban ismerte el először, hogy a cunamiban megsérült reaktorból szennyezett víz szivárog az óceánba. Azóta a helyzet csak romlik, valószínűsíthető, hogy nem is számolnak be mindenről pontosan. A múlt héten kiderült, hogy a cézium-134 szennyezés érte el a kanadai Alaszkai-öblöt. Ez az anyag egyértelműen a fukusimai szennyezéshez köthető.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.