A füstköd miatt ismét bezárták az iskolákat Újdelhiben

A füstköd miatt ismét bezárták az iskolákat csütörtökön az indiai fővárosban, Újdelhiben, ahol a levegő minősége harmadik napja többszörösen meghaladja a kritikus értéket.

A légszennyezettséget vizsgáló állami testület adatai szerint a levegőszennyezésnek az indiai fővárosban mért 460-as értéke kilencszeresen lépi túl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelő határértéket. A levegő minősége a szennyezettséget értékelő 500-as skálán 0-tól 50 egységig tekinthető jónak. Újdelhiben csütörtökön a szmogban teljesen homályosan látszottak az épületek és a köztéri emlékművek. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne tartózkodjon a szabadban. November elsején a kormány a levegő rossz minősége miatt már rendkívüli helyzetet hirdetett, és elrendelte az iskolák bezárását november 5-éig. Korlátozta a gépkocsiforgalmat is. Észak-Indiában, beleértve a fővárost is, a légszennyezettség télen a legsúlyosabb, a tarlóégetés miatt. A szántóföldekről érkező füst keveredik a gépjárművek által kibocsátott káros anyaggal, ami miatt Újdelhi a legszennyezettebb levegőjű főváros a világon.

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.