A gát nem szakadt, de sérült

Hangosbemondón bemondták, hogy Devecser több pontján, például a Hunyadi és a Szent Imre utcában konténereket helyeznek el, arra kérték a lakosságot, hogy azokba csak iszapot és az elhullt állatok tetemét tegyék.

A 8-as úton újra megnyitották a forgalmat, a városon át lehet haladni, de továbbra is teljes a készültség – írja a naplo-online.hu. Több, katonákat szállító teherautó érkezett a város központjába. Időközben megerősítették a hírt, hogy a másik tározó gátja nem szakadt át, de megsérült. Horváth Béla, az ajkai polgármesteri hivatal építési irodájának vezetője a sérülés időpontjában is a helyszínen volt. Azt nyilatkozta lapunknak, hogy a sérült kazettában is tárolnak iszapot, de annak mennyisége jóval kevesebb, mint amennyi tegnap kiömlött, közvetlen veszélyt nem okoz. Egyébként több kazetta is van a területen, de a többit rekultiválták, földdel letakarták, azok nem jelenthetnek veszélyt – olvashato a site-on.

Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében
Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében – közölte a vörösiszapömlés kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A szakemberek az iszapömlés által érintett településeken, Devecser és Kolontár területén dózisteljesítmény-méréseket végeztek, valamint iszapmintákat elemeztek laboratóriumban. Ezen vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy akut sugár-egészségügyi ártalommal nem kell számolni – írta közleményében az ÁNTSZ, hozzátéve: a vizsgálatok eredményéről tájékoztatták a kárelhárítás helyszíni irányítóit.

Mentők várakoznak Kolontár határában
Kolontáron azt beszélik, valahol szivárgás lehet, de ezt semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg. A falu határában, a Devecser felőli részen két mentőauó és egy mentőhelikopter várakozik.

A helyszínre tart Navracsics, Pintér, Bakondi és Nagy Anna
Az iszapömlés helyszínére tart Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője – közölte Nagy Anna, kormányszóvivő.
Munkatársaink “vörös bolygóként” írják le a helyszínt, ahol összetört kukák és a házakból elsodort berendezések mindenütt, Devecser és Kolontár között.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.