A gazdag országok a fejlődő térségekbe “helyezik ki” a szén-dioxid-kibocsátásukat

A világ leggazdagabb országai egyre növekvő mértékben Kínába és egyéb fejlődő gazdaságokba “helyezik ki” szén-dioxid-kibocsátásukat – ismertette az ENSZ egy előkészítés alatt álló tanulmányát a The Guardian brit lap a honlapján.

A légköri szennyezés “kihelyezése” olyan elektronikus termékek, köztük okostelefonok, olcsó ruházati cikkek és más javak formájában jelentkezik, amelyeket a fejlődő országokban állítanak elő, de az Egyesült Államokban és Európában fogyasztanak el.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) gondozásában készülő tanulmány szerint – amelynek kivonatos verziója jutott a The Guardian birtokába – a XXI. század első évtizedében a Földön kétszer olyan gyors ütemben nőtt a szén-dioxid és a többi üvegházhatást kifejtő gázok kibocsátása mint a megelőző három évtizedben. Ennek nagy része a széntüzelésre vezethető vissza, a legtöbb szenet pedig azok az erőművek égették el, amelyek az amerikai és európai fogyasztók számára különféle termékeket előállító kínai és más fejlődő országok feldolgozóipari üzemeit látják el energiával.

Kína és a fejlődő térség évi szén-dioxid-kibocsátása 2000 óta duplájára, 14 gigatonnára emelkedett. Ebből 2 gigatonna vezethető vissza az exportra gyártott termékekre.

Összességében Kína és a fejlődő világ feldolgozóipara már több szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint az amerikai és az európai feldolgozóipar együttesen – állapítja meg az IPCC tanulmánya.

Annak ellenére is, hogy már Kína, India és Brazília rohamosan duzzadó középosztálya is nagyban hozzájárul fogyasztásával a klímaváltozáshoz, a régió egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátása még messze elmarad Amerika és Európa mögött.

A klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának exportja nagyban akadályozza az országos statisztikákra alapuló kibocsátás-korlátozási erőfeszítések sikerét. Szakmai körökben már megkezdődött az egyeztetés arról, hogyan lehetne a kibocsátási felelősséget pontosabban elosztani az egyik országban gyártott, de a másikban felhasznált termékek után.

A felhasználókat kell, hogy valamiféle felelősség terhelje a határon túl gyártott termékek után – szögezte le Cynthia Cummis, a World Resources Institute üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának elszámolásával foglalkozó szakértője.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.