A gazdaság jövőjét a zöldenergiában látják

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a korszerű, tiszta technológiák alkalmazása nemcsak az ország energiaszuverenitását növeli, hanem hazánk környezetvédelmi céljainak eléréséhez is hozzájárul.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítése érdekében a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben a környezetvédelmi hatósági ügyekben lehetőség lesz a másodfokú eljárás lefolytatására – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-vel. Kiemelték: Magyarország az elfogadott stratégiák és akciótervek mentén folyamatosan halad a környezetvédelmi és klímavédelmi céljainak elérése felé. Az egyes hatósági kérdésekről szóló törvényjavaslat 2024. július elsejétől lehetővé teszi a másodfokú eljárás lefolytatását a részletszabályokat rögzítő kormányrendeletben meghatározott környezetvédelmi hatósági ügyekben, beleértve a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket is – írták.

A közlemény szerint a javaslat rögzíti, hogy a jogorvoslati határidő megegyezik az alapeljárás határidejével és a közigazgatási perben nincs helye a döntés megváltoztatásának. A fellebbezés lehetőségének megteremtésével tovább erősödik a jogbiztonság a fellebbviteli eljárások területén is – emelték ki. Emellett az EM felülvizsgálta az ipari létesítmények levegőbe történő kibocsátására vonatkozó határértéket. A módosítási javaslatokkal a magyar szabályozás a németországihoz hasonlóan az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg az ipari létesítmények általános kibocsátási határértékeire vonatkozóan – tették hozzá. “A módosítások egyaránt szolgálják a magyar emberek egészségének védelmét és környezetvédelmi célkitűzéseink további erősítését, a magyar emberek százezreinek munkát adó ipari létesítmények működése során” – olvasható a minisztériumi közleményben.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.