A gazdaságos fűtés elengedhetetlen kelléke: a termosztát

A 2022/23-as téli szezonban minden a spórolásról és az energiahatékonyságról szólt. Nem véletlenül, hiszen a megemelt rezsiárak mellett kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni az energiafogyasztásunkra. Leginkább a fűtés az, ahol próbáljuk megfogni a fogyasztást. Annak érdekében, hogy senki ne dideregjen a 18 fokos szobában, megmutatjuk, miként lehet termosztáttal hatékonyan szabályozni a hőmérsékletet.

Miért hasznos a termosztát?

termosztát nemcsak kényelmesebbé teszi a fűtést, de költség és energia szempontjából sokkal hatékonyabbá is. De mi is ez az eszköz pontosan? A termosztát lehetővé teszi, hogy a fűtési rendszer automatikusan szabályozza a hőmérsékletet a kívánt szinten tartva. Ennek számos előnye van.

Mivel egyszerűen szabályozható, biztosítja, hogy a kívánt hőmérsékletet szabadon állítsuk be otthonunkban, vagy akár az irodában. Használatával könnyen tudunk energiát megtakarítani. A megfelelő hőfok beállítása elősegíti a fűtőrendszer hatékonyabb működését, ami csökkenti az energiafogyasztást – ennek köszönhetően minden hónapban érzékelhetően kevesebbet fogunk fizetni.

A termosztát segítségével a klímát a kívánt szinten tudjuk tartani, még akkor is, ha a külső körülmények változnak. Ez különösen fontos az időjárás változékonysága miatt, mivel így automatikusan módosítja a fűtési rendszert a kívánt hőmérséklet eléréséhez. A legtöbb modern eszköz ráadásul már mobil applikációról vezérelhető, így akár már hazaindulás előtt beállíthatjuk a megfelelő Celsius fokot, hogy mire otthonunkba érünk, már kellemes meleg fogadjon minket.

Mire érdemes odafigyelni a használata során?

A legfontosabb szempont a megfelelő hőfok beállítása. Ugyanis még termosztát használata mellett is túl tudjuk fűteni a lakást, ami nemcsak energiát pazarol, de a nyugodt alvást is megzavarhatja. Ugyan mindenkinek mást jelent a kényelmes hőmérséklet, általánosságban elmondható, hogy 21-22 ºC körül ideális, a hálóban pedig 18-20 ºC.

Érdemes továbbá odafigyelni arra, hogy amennyiben nem tartózkodunk otthon, ne működtessük a fűtést ugyanolyan magas szinten, de ne is kapcsoljuk ki teljesen. A  0-ról ugyanis több energiát igényel újra felfűteni a rendszert és így a lakást. Az ideális megoldás így csupán annyi, hogy valamivel alacsonyabbra vesszük a beállított hőmérsékletet a termosztáton, mielőtt elindulunk otthonról.

Érdemes jó minőségű termosztátot vásárolni

Az úgynevezett öntanuló termosztátokkal tudunk spórolni a legtöbbet. Ezek a termosztátok drágábbak, de pár hónap alatt képesek az árukat kitermelni, onnantól kezdve pedig éveken keresztül pénzt hoznak a házhoz. Ezek az okos termosztátok kitapasztalják a rendszer hőtehetetlenségét. Ez azt jelenti, hogy kitanulják mennyi idő alatt hűl ki és melegszik fel a rendszer. Hamarabb leállítják a fűtést, hogy ne melegedjen túl a hőmérséklet. Kisebbek lesznek a hőtehetetlenségből adódó hőmérséklet kilengések mindkét irányba. Egy hagyományos bimetálos tik-tak termosztát pontossága +- 1-2 °C. Egy pontosabb programozható termosztát +- 0,5 °C-kal képes tartani a beállított hőmérsékletet. Míg egy öntanuló termosztát +- 0,2-0,3 °C eltéréssel szabályozza a fűtést. 1 °C eltérés a fűtés számlában közel 10% többletkiadást jelenthet! Nem csak a komfort miatt, de a pénztárcánk miatt is azt javasoljuk, hogy válasszon jobb termosztátot még akkor is ha többe kerül.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.