A GE fényforrás üzletága Uniós fenntartható energiagazdálkodási díjat nyert a „Szemünk Fénye” iskolavilágítási programmal

A GE (NYSE: GE) ma bejelentette, hogy a magyarországi „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási programmal elnyerte az Európai Fenntartható Energia Díjat.

A rangos energiagazdálkodási elismerést az Európai Bizottság 2007-ben indított kezdeményezése, az Európai Fenntartható Energia Hét keretében adták át tegnap este Brüsszelben. A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási programban a projektet irányító konzorcium tagjaként a GE fényforrás üzletága országszerte 1 400 iskolában korszerűsítette a világítási rendszereket. A program nem igényelt állami forrásokat: a résztvevők az akár 40 százalékos energia-megtakarítás révén megspórolt összegből finanszírozták az eszközöket.

Napjainkban az épületek felelősek a teljes széndioxid-kibocsátás mintegy 40 százalékáért, valamint energiafelhasználásunk jelentős részéért. Éppen ezért fontos szerepet játszanak abban, hogy megakadályozzuk a klímaváltozást és megvalósítsuk az EU 2020-as célkitűzéseit. A magyar fejlesztésű „Szemünk Fénye” iskolavilágítási program és a hasonló kezdeményezések remekül példázzák a középület-felújítási programok előnyeit: az energia-felhasználás csökkentésével költségeket takaríthatunk meg, jelentősen javíthatjuk a világítás minőségét és csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási programot irányító konzorcium tagjaként a GE országszerte modern, energiatakarékos fényforrásokat és lámpatesteket szállított az iskolai világítási rendszerek korszerűsítésére. A programban résztvevő oktatási intézmények nem vettek igénybe központi költségvetési forrásokat: a beruházást a megtakarított energiaköltségekből gazdálkodták ki.

Phil Marshall, a GE fényforrás üzletága regionális elnök-vezérigazgatója a díjról szólva elmondta: “Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Európai Bizottság immár harmadszor ismeri el magyar kollégáim, illetve a programban résztvevő partnereink munkáját. A GE elkötelezett az Unió környezetvédelmi és energiapolitikai kezdeményezései mellett,  támogatjuk a magánszektor befektetéseit az energia-hatékony, fenntartható technológiák fejlesztése terén. Meggyőződésünk, hogy a rövid távú célok helyett a hosszú távú megoldásokra kell koncentrálnunk, s ehhez elengedhetetlen a magán- és a közszféra együttműködése. A GE fényforrás üzletága több mint száz éve élen jár a világítástechnikai újításokban. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a program keretében szállított fényforrások fejlesztésében és gyártásában magyar csapatunk is részt vett.”

Akár 40% energiamegtakarítás, állami forrás bevonása nélkül
Az első, kísérleti fázisban résztvevő budapesti iskolák akár 40 százalékkal csökkentették energiafogyasztásukat, ugyanakkor jobb minőségű, szemkímélő világítást biztosítanak diákjaiknak. Egyes, a kezdeményezés során használt fényforrások, például a lineáris fénycsövek és kompakt fénycsövek, a GE fényforrás üzletága innovatív, energiatakarékos ecomagination termékcsaládjába tartoznak.

A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási program sikere a GE fényforrás üzletága budapesti regionális központjában dolgozó magyar szakemberek munkáját dicséri, ahogy a felhasznált fényforrások fejlesztése és egyes lámpák gyártása is Magyarországon folyik.

A program négy másik pályázattal versenyzett a 2010-es Európai Fenntartható Energia Díj döntőjében, a „Demonstrációs és Népszerűsítési projektek” kategóriában.

A díj odaítélésével az Európai Bizottság ismételten megerősítette a példaértékű program jelentőségét. A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási program 2009 decemberében már elnyerte a Bizottság által meghirdetett Polgármesterek Szövetsége „Kiválósági Referenciaalapok” díját. A Kiválósági Referenciaalapok címmel a világszínvonalú fenntartható energetikai technológiák kiemelkedő városi alkalmazását értékelik.

A program eredményei láttán az Európai Bizottság néhány hete felkérte a GE-t, csatlakozzon az Európai Fenntartható Energia Kampányhoz, a Bizottság 2005-ben indított kezdeményezéséhez.  A kampány célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a téma jelentőségére, bemutassa a legjobb megoldásokat (best practice), illetve ösztönözze a magántőkéből finanszírozott fenntartható energetikai beruházásokat. A program így többek között a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság területén is hozzájárul az EU energiapolitikája megvalósításához.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.