A General Electric kihirdette az “ecomagination Challenge: Powering the Grid” elnevezésű innovációs verseny nyerteseit

A 200 millió dolláros “GE ecomagination Challenge: Powering the Grid” elnevezésű nyílt innovációs verseny nyerteseit hirdették ki. A júliusban meghirdetett verseny a GE ecomagination programjának része, amelynek keretében a cég a következő generációs hálózati technológiák fejlesztését és a globális energetikai rendszer átalakítását kívánja elősegíteni nyílt együttműködés révén.

•    A nyertes pályázatokban bemutatott technológiák az intelligensebb elektromos hálózat kiépítését segítik elő
•    A verseny célja az intelligens hálózati (smart grid) technológiák fejlesztésének nyílt kereteken belüli előremozdítása volt

Az öt díjnyertes pályázat olyan ötleteket mutatott be, amelyek elősegítik az intelligensebb, tisztább és hatékonyabb villamosenergia-hálózatok létrehozását, emellett pedig megfelelően képviselik a verseny által megkívánt vállalkozó szellemet. A nyerteseket független zsűri választotta ki, amelynek tagjai között ott volt többek között Chris Anderson, a Wired magazin főszerkesztője, a GE vezető beosztású tisztségviselői, valamint elismert tudományos és műszaki szakemberek.

A nyertesekről készült videók megtekinthetők a www.ecomagination.com/announcements weblapon.
A nyertes ötletek között szerepel egy könnyű felfújható szélturbina; egy olyan technológia, amely azonnal jégmentesíti a szélturbina lapátjait, így azok soha nem lassulnak vagy állnak le; egy intelligens vízóra, amely saját maga számára fejleszt áramot; egy cyber-biztos hálózati infrastruktúra, mely lehetővé teszi a kétutas kommunikációs hálózat-ellenőrzést és az alállomás-automatizálást a szél- és naperőműveknél; továbbá egy olyan technológia, amely kiküszöböli a túlterhelt elektromos hálózat okozta rövidzárlatokat és áramkimaradásokat azáltal, hogy pontosan szabályozhatóvá teszi az energia- és áramfolyamot.

A versenyre a 10 hetes jelentkezési időszak alatt csaknem 4000 pályázat érkezett, melyek komoly megbeszélésekre ösztönözték az innovációs közösséget, ezen belül több mint 150 ország 70 000 vállalkozóját. A GE négy vezető tőkebefektető céggel (Emerald Technology Ventures, Foundation Capital, Kleiner Perkins Caufield & Byer és RockPort Capital) társulva gondolta ki és bonyolította le a versenyt, melyre az alábbi három kategóriában vártak pályázatokat:  megújuló energiaforrások, hálózatok, valamint öko-háztartások/öko-épületek.
“Azért hirdettük meg a versenyt, hogy újszerű gondolkodásra buzdítsunk és a fejlesztés minden szintjén ösztönözzük az innovációt” – jelentette ki Beth Comstock, a GE senior alelnöke és marketing igazgatója.   “Az elektromos hálózat korszerűsítésének első lépése az ötletek felfedezése és azok “világmegváltó” technológiákká alakítása. A verseny bebizonyította, hogy rengeteg kiváló ötlet vár felfedezésre.   A díjnyertes ötletekben megjelenő intelligens gondolkodásnak és a bemutatott impozáns megtérülési tanulmányoknak köszönhetően az ötletek az úttörő vállalkozói szemlélet mintájául szolgálnak.”

Az innovációs verseny öt nyertese egyenként 100 000 dolláros díjazásban részesült ötletéért.  A nyertesek és a díjnyertes ötletek:
•    Capstone Metering:  Intelligens vízórák – Carrollton, Texas: A Capstone Metering távkommunikációs technológiát alkalmazott az évszázados vízóráknál.   A cég által kifejlesztett IntelliH2O saját áramforrással rendelkezik és valós idejű vízrendszer-vezérlést biztosít, mely jobb vízgazdálkodást tesz lehetővé, és szükségtelenné teszi a kézi vízóra-leolvasást. (www.capstonemetering.com).

•    ElectricRoute: Biztonságos kommunikációs hálózat a villamosenergia-hálózatban, Salem és Hollis, New Hampshire: Felismerve az álállomásoknak a villamosenergia-hálózatban elfoglalt egyedi szerepét, az ElectroRoute egy kommunikációs átjáró pontot fejlesztett ki az átvivő és elosztó rendszerekhez.  A cyber-biztos kommunikációs hálózati infrastruktúra segítségével kiküszöbölhetők az álállomások működéséhez szükséges dupla érzékelők és a több ezer rézkábel.

•    GridON: Áramminőség-szabályozás a villamosenergia-hálózatokban, Givatayim, Izrael:  – A GridON egy hibaáram-korlátozót készített a villamosenergia-hálózatok áramkimaradás és áramszünet elleni védelmére, mely növeli a hálózat megbízhatóságát, nagyobb terhelést, és az alternatív energiaforrásokat is bevonva a termelt áram mennyiségének növelését is lehetővé teszi.  A cég a Bar-Ilan Egyetemmel és a Ricor Ltd-vel közösen fejlesztette ki a technológiát. (www.gridonsystems.com).

•    IceCode: Szélturbina-lapát fagyásgátló és fagyásmentesítő, West Lebanon, NH – Az IceCode által kifejlesztett technológia a természetben kialakuló egyik legerősebb kötést próbálja feloldani: nagyteljesítményű impulzusokat alkalmazva a hőt belülről kifelé vezetve távolítja el a jeget. A technológia szélturbinákban való alkalmazása jelentős mennyiségű jégmentesítésre fordított energiát takarít meg, továbbá nullára csökkenti a jég eltávolítása és az átvizsgálás miatti állásidőt.   A cég a Dartmouth-i Főiskolával közösen dolgozta ki a technológiát. (www.icecode.com).

•    WinFlex: Felfújható szélturbinák, Kiryat Yam, Israel: – A WinFlex könnyű, rugalmas, olcsó kompozit anyagokból készült szövetből készít rotorokat a szélturbinákhoz.   A rugalmas rotor-konstrukció legalább ötven százalékkal csökkenti az üzembehelyezési költségeket, és a beruházás – támogatás nélkül – mindössze három-négy év alatt megtérül.  (http://winflex.co.il/).
Chris Anderson elmondta: “A villamosenergia-hálózatok ma ott tartanak, ahol az Internet tartott egy generációval ezelőtt: az interaktivitásban rejlő lehetőségeknek még mindig nagyon kis százalékát aknázzuk ki.  Ahogy az Internet esetében is történt, a hálózatokat is intelligensebbé és hatékonyabbá tehetjük az együttműködésben, a nyílt hozzáférésben, és az óriási vállalkozói bázisban rejlő erőt kihasználva. A versennyel éppen ezt próbáltuk elősegíteni, és azt is meg akartuk mutatni, hogy mindenhol találhatunk remek ötleteket.  Nagyon jó volt látni, hogy a felhívásunkra ennyi változatos ötlet érkezett.”

A 2010. július 13-án meghirdetett “GE ecomagination Challenge: Powering the Grid” elnevezésű verseny egy 200 millió dolláros nyílt innovációs verseny, amelynek keretében a cég az intelligensebb, tisztább, hatékonyabb villamoshálózat kialakításához, valamint a hatékonyabb hálózati technológiák bevezetésének előmozdításához várt áttörést jelentő ötleteket. A versennyel kapcsolatos további információ, valamint a részvételi feltételek a www.ecomagination.com/challenge weblapon találhatják meg.

br /

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.