A gleccsertavak miatt emelkedik a tengerek vízszintje

A klímaváltozás miatt megnövekedett a grönlandi gleccsertavak száma, ami a gleccserek gyorsabb olvadásához és a tengerszint további emelkedéséhez járulhat hozzá.

Az északi-sarkvidéki sziget úgynevezett szupraglaciális, azaz jégpáncélon kialakuló tavakkal fedett területei 2060-ra megduplázódhatnak – olvasható a brit Leedsi Egyetem kutatóinak tanulmányában, amelyet a Nature Climate Change című szaklapban mutattak be, írja az MTI.

A szupraglaciális tavak akkor keletkeznek, amikor az olvadékvíz összegyűlik a gleccsermélyedésekben. Eddig a kutatók azt feltételezték, hogy ezeknek a vízfelületeknek csekély hatásuk van, a leedsi tudósok szerint azonban érezhetően felgyorsítják az olvadást.

A tavak jobban vonzzák a napfényt és több szivárgó vizet adnak le, ezáltal egyre inkább visszahúzódik a körülöttük lévő jég. A kutatók ezt többek között műholdas adatok alapján állapították meg.

Az 1970-es évek óta az olvadási zóna a sziget partjairól Grönland belseje felé kezdett terjedni. Akkoriban a szupraglaciális tavakkal borított parti terület 56 kilométer széles volt, 2060-ig azonban akár 110 kilométeresre is szélesedhet – vélik a szakértők.

A grönlandi gleccserek olvadása fontos tényező az óceánok várható vízszintemelkedésének kiszámításában. A jelenlegi becslések szerint 2100-ig a grönlandi olvadékvíz 22 centiméterrel megnövelheti a tengervíz szintjét.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.