A globális hálózat része lett az első magyar-szlovák geopark

A malajziai Langkaui Geoparkban vette át szerdán a Globális Geopark Hálózat tagságát igazoló dokumentumot a dél-szlovákiai és észak-magyarországi területen húzódó Novohrad-Nógrád Geopark küldöttsége – mondta Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere az MTI-nek csütörtökön.

Ezt megelőzően, március végén az Európai Geopark tagjává vált a térség, amelynek 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település a tagja – tette hozzá.
A polgármester úgy fogalmazott: az, hogy a cím elnyeréséért összefogtak a történelmi Nógrád vármegye települései, önkormányzatai, cégei és magánszemélyei, jól bizonyítja, hogy a határok nem tudták szétszakítani a palóc közösséget.
Hozzátette: mindent megtesz azért, hogy Magyarország első geoparkja állami szinten is méltó figyelmet kapjon, mert ez nemcsak a térség, de az ország számára is óriási lehetőség.
Palásthy Tamás, a Nógrádi Geopark Nonprofit Kft. egyik alapítója elmondta: ez az egyetlen olyan geopark, amely nem kap állami támogatást, ezért meg kell oldani a finanszírozást.
Folyamatosan figyelik a pályázatokat, hogy minél több beruházást indíthassanak el – tette hozzá.
Palásthy Tamás közölte: a Globális Geopark Hálózat olyan kiadványt készít, amelyben mindössze 11 geopark kap helyet, és ezek egyike a Novohrad-Nógrád.

A nemzetközi geopark vezető partnere magyar oldalon Salgótarján, szlovák részről pedig Fülek.
Tardy János, a Nógrádi Geopark Egyesület elnöke korábban “csodálatos térségfejlesztési lehetőségnek” nevezte a nemzetközi cím elnyerését. Mint kifejtette, a geopark nem tisztán a földtudományi értékek bemutatásáról szól, hanem erre építve, és bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló környezetbarát turizmusra nyújt lehetőséget.
Az UNESCO által támogatott globális hálózatban jelenleg 21 ország 66 geoparkja a nemzetközi cím birtokosa, és négy kontinens közel száz jelöltje vár döntésre.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.