A globális hálózat része lett az első magyar-szlovák geopark

A malajziai Langkaui Geoparkban vette át szerdán a Globális Geopark Hálózat tagságát igazoló dokumentumot a dél-szlovákiai és észak-magyarországi területen húzódó Novohrad-Nógrád Geopark küldöttsége – mondta Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere az MTI-nek csütörtökön.

Ezt megelőzően, március végén az Európai Geopark tagjává vált a térség, amelynek 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település a tagja – tette hozzá.
A polgármester úgy fogalmazott: az, hogy a cím elnyeréséért összefogtak a történelmi Nógrád vármegye települései, önkormányzatai, cégei és magánszemélyei, jól bizonyítja, hogy a határok nem tudták szétszakítani a palóc közösséget.
Hozzátette: mindent megtesz azért, hogy Magyarország első geoparkja állami szinten is méltó figyelmet kapjon, mert ez nemcsak a térség, de az ország számára is óriási lehetőség.
Palásthy Tamás, a Nógrádi Geopark Nonprofit Kft. egyik alapítója elmondta: ez az egyetlen olyan geopark, amely nem kap állami támogatást, ezért meg kell oldani a finanszírozást.
Folyamatosan figyelik a pályázatokat, hogy minél több beruházást indíthassanak el – tette hozzá.
Palásthy Tamás közölte: a Globális Geopark Hálózat olyan kiadványt készít, amelyben mindössze 11 geopark kap helyet, és ezek egyike a Novohrad-Nógrád.

A nemzetközi geopark vezető partnere magyar oldalon Salgótarján, szlovák részről pedig Fülek.
Tardy János, a Nógrádi Geopark Egyesület elnöke korábban “csodálatos térségfejlesztési lehetőségnek” nevezte a nemzetközi cím elnyerését. Mint kifejtette, a geopark nem tisztán a földtudományi értékek bemutatásáról szól, hanem erre építve, és bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló környezetbarát turizmusra nyújt lehetőséget.
Az UNESCO által támogatott globális hálózatban jelenleg 21 ország 66 geoparkja a nemzetközi cím birtokosa, és négy kontinens közel száz jelöltje vár döntésre.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.