A GM zajossabbá tenné a jövő elektromos autóit

A General Motors amerikai autógyár arra törekszik, hogy némileg zajosabbá tegye a jövő csöndben suhanó elektromos járműveit a gyalogosok védelmében.

A gyár egyeztetéseket kezdett a vakok és gyengénlátók országos szövetségével arról, hogyan lehetne olyan, hangosabb elektromos vagy hibrid autókat gyártani, amelyek nem jelentenek veszélyt a gyalogosokra. Nemcsak a vakokról, hanem a gyanútlan sétálókról, futókról és kerékpárosokról is szó van, akiket meglephetnek a hangtalan kocsik.
A USA Today című napilap tudósítása szerint a zajtalanul közlekedő autók problémája mind nagyobb gondot jelent, ahogy az országban elterjednek az elektromos üzemű személyautók. Egy szövetségi tanulmány szerint a hibrid autók sokkal több gyalogost és biciklistát ütnek el, mint hagyományos, benzin hajtású társaik.
Egyes szakértők szerint a jövőt jelentő elektromos autókat olyan hangeszközzel kell felszerelni, amely menet közben folyamatosan figyelmeztető jelzést bocsát ki a haladás irányában. A vakok szövetsége szerint minden elektromos autónak nagyjából ugyanolyan hangot kell majd hallatnia, hogy a vakok és gyengénlátók egyértelműen tudják, jármű közeledik.

A General Motors azt tervezi, hogy új elektromos autóját, a Voltot egy külön figyelmeztető rendszerrel szereli fel: a jármű vezetője egy kar meghúzásával jelzést adhat a gyalogosoknak. Andrew Farah, a Volt főmérnöke közölte, hogy valami barátságos, nem ijesztő jelzésen dolgoznak.
A GM törekvése egyelőre egyedülálló. A világ jelenleg legnagyobb hibridautógyártója, a japán Toyota egyelőre csak tanulmányozza a kérdést. Ugyanígy tesz a Nissan, amely jövőre mutatja be teljesen elektromos járművét, a Leafet. A kaliforniai Tesla cég, amelyik már 900 darabot eladott 109 ezer dolláros kétüléses elektromos sportkocsijából, a Roadsterból, egyelőre nem tervez figyelmeztető rendszert kocsijaira szerelni; a cég szóvivője szerint a vevőknek éppen az tetszik, a jármű csöndes, szinte csak a gumik és a szél surrogása hallatszik.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.