A Google szélerőművet építtet Európában

A Google 160 megawattos szélerőműparkot építtet Norvégiában. A létesítési és karbantartási munkálatokat a Norsk Wind Energy és a Zephyr szélerőművekkel foglalkozó vállalatok végzik majd.

A világ egyik legismertebb vállalata, a Google 12 éves szerződést kötött az energiatermelésre szakosodott vállalatokkal; akik az épülő 160 megawattos kapacitással a Google európai szerverparkjait fogják ellátni elektromos energiával. A Norvégiában épülő 160 megawattos szélerőműparkot 50 szélturbina fogja alkotni, az egységek átadását 2017-re tervezik. A Norsk Wind Energy és a Zephyr szélenergetikai vállalatok a Google európai szerverparkjait fogják ellátni elektromos árammal.

A szélerőműparkot Norvégia egyik legnépesebb városától, Stavangertől délre fogják elkezdeni építeni. Ez a terület – az óceáni éghajlatnak köszönhetően – kimondottan kedvező a szélenergia kihasználására szolgáló turbinák telepítésére nézve.

Az IT-vállalatok energiaéhsége soha nem látott méreteket öltött. A szerverparkok energiaigénye fokozatosan növekszik, 2020-ra elérheti a 140 milliárd kilowattórát globális szinten. Amennyiben ez az energiamennyiséget nem megújuló energiaforrások kiaknázásával állítják elő, az körülbelül 100 millió tonna szén-dioxid kibocsátását jelent. A fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentését több nagyvállalat is szívügyének tekinti: a Google mellett a Facebook és az Apple vállalatok is lépéseket tettek a fenntartható fejlődés irányába. A Facebook 49 százalékban, az Apple 93 százalékban fedezi energiaigényét megújuló energiaforrások segítségével. A Google 2015 végén 46 százalékos mutatóval rendelkezett, amiben még nincs benne a 2017-re befejeződő 160 megawattos szélerőműpark kapacitása.

Az NRDC (Natural Resources Defense Council) környezetvédelmi szervezet 2016 elején készített statisztikája azt mutatta, hogy az előző évben, csak az Egyesült Államokban működő adatközpontok több mint 91 milliárd kilowattórányi áramot fogyasztottak, ami elegendő lenne egy New Yorktól kétszer nagyobb metropolisz energiaigényének ellátására két éven át. A megújulóenergetika ebben az iparágban is főszereplővé válhat, ugyanis a károsanyag-kibocsátás csökkentése csak így oldható meg az egyre növekvő energiaigények következtében.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.