A Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny

A bányászat káros oldalairól, a Földön hagyott lábnyomunkról és a természet jövőjéről készített kisfilmekkel lehetett pályázni az ötödik Green-Go Nemzetközi Rövidfilmversenyre. Idén 150 kisfilm érkezett körülbelül 40 országból a meghirdetett három kategóriában.

A nemzetközi pályázat bárki számára nyitott volt, például Dél-Afrikából, Ukrajnából és Amerikából is érkeztek pályamunkák. A kisfilmek maximális hossza négy perc volt, de Óhegyi Erzsébet, a Green-Go koordinátora szerint a leghatásosabb rövidfilmek azok, amelyekben nagyjából 60-90 másodpercben van tömören összefoglalva a lényeg, a mondanivaló. A „Nyersanyagok valódi ára” kategória győztese a Gold rush, vagyis magyarul aranyláz című alkotás lett, melyet Kenyában forgattak.

A film az aranybányászat helyi körülményeit, társadalmi igazságtalanságait és környezeti kárait mutatja be egy német filmkészítők Katja Becker és Jonathan Happ szemén keresztül. A filmben számadatokkal illusztrálja a készítő a megdöbbentő tényeket, ilyen például az, hogy a világban embertelen körülmények között több, mint 600 ezer gyermek dolgozik az aranykitermelésben. A Gold rush című film a higannyal történő aranykitermelést dolgozza fel. A higany gőze belélegezve mérgező, a Kenyában dolgozó emberek ettől függetlenül munkaruha és védőfelszerelések nélkül dolgoznak. A higany az ellenőrizetlen körülmények következtében az élővízbe és a talajvízbe jut, így hatalmas veszélyt jelent Afrika élővilágára nézve.

Nézzék meg az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén november 26-án este 11 órakor. Az epizód vendégei Óhegyi Erzsébet, a a Green-Go koordinátora és Malatinszky Ákos természetvédelmi szakember, a Green-Go zsűritagja lesznek, és a rövidfilm verseny mellett a győztes pályamunkák mondanivalójáról is beszélnek.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.