A Greenpeace kritikája az Új Széchenyi Tervről

A Greenpeace szerint az ország gazdaságpolitikáját tíz évre meghatározó Új Széchenyi Tervből hiányzik a szükséges zöld paradigmaváltás; kritikai megjegyzéseik mellett megoldási javaslataikat is bemutatják a Nemzetgazdasági Minisztériumnak – közölte a zöldszervezet csütörtökön.

Vetier Márta, a Greenpeace szakértője és az Új Széchenyi Terv átvilágításának koordinátora szerint a terv hazai viszonylatban sokszor új nézőpontokat képvisel, néhány súlyos iránytévesztés azonban komoly problémákat okozhat.
Ahelyett, hogy a gazdaságpolitika az Új Széchenyi Tervben a fenntarthatóság szempontjainak lenne alárendelve, továbbra is alapvetően a fenntarthatatlanságot okozó technikákból és elvekből építkezik, azokat próbálja újrahasznosítani.
Vetier Márta úgy véli, hogy egy ország a mulasztás súlyos vétkét követi el, ha tízéves gazdaságpolitikai stratégiája nem segíti minden eszközzel a kitűnő foglalkoztatási lehetőségeket biztosító decentralizált, megújuló energiákra építő rendszert, a minőségi élelmiszereket előállító kistermelői gazdaságokat, az energiahatékonyságot és a többi, világszerte terjedőben lévő zöld modellt.

A géntechnológia támogatása az Új Széchenyi Terv kiemelt programjai között szerepel, miközben az ökológiai mezőgazdaságra  épp csak utalást tesz. A tervben nemcsak az olvasható, hogy a Paksi Atomerőmű élettartamát meghosszabbítanák, hanem arról is ír, hogy akár egy új nukleáris erőműre lenne szüksége az országnak.
A szervezet szerint épp az ilyen nagyléptékű erőművek akadályozzák a megújuló energia terjedését, hiszen a két rendszer nem egyeztethető össze. A Greenpeace örvendetesnek tartja ugyanakkor, hogy az Új Széchenyi Terv a megújuló energiaforrások teljes tárházát felsorakoztatja, a biomasszától elkezdve a napenergián és geotermikus energián át a szélenergiáig.

Az azeri gázra aláírt szerződés, vagy az atomerőművek fenntartása – az importált fűtőelemek és az exportált nukleáris hulladék miatt – épp ellentétesek az Új Széchenyi Tervben kitűzött céllal, az energiafüggetlenséggel – mutat rá -, márpedig legutóbb tavaly télen tanulhattuk meg, amikor nyomásgyakorlási céllal fűtési szezonban elzárták a keleti gázcsapokat, hogy az önellátás nemzetbiztonsági kérdés is.
A Greenpeace teljes együttműködését ajánlotta fel a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az Új Széchenyi Terv fenntarthatóvá tételéhez.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.