A gyártott autók több mint harmada elektromos autó volt Angliában

Az Egyesült Királyságban 79 046 autót gyártottak májusban, 26,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál és ezzel már a negyedik egymást követő hónapja jegyeztek fel éves szintű növekedést – derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára felkerült statisztikából.

Az idei első öt hónapban 365 401 autó készült az Egyesült Királyságban, 10,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Májusban a belföldi piacra 45,4 százalékkal többet, 16 188 autót gyártottak, míg az exportra szánt személygépkocsik előállítása 22,9 százalékkal, 62 858-ra emelkedett. A múlt hónapban az exportra gyártott autók 56 százaléka az Európai Unióba került, ez 19 százalékos növekedés tavaly májushoz képest. Az Egyesült Királyságban gyártott autók második legnagyobb exportpiacára, az Egyesült Államokba, Kínába, Japánba és Ausztráliába együttesen számítva, a teljes kivitel kevesebb mint egyharmada, 28,3 százaléka került.

A csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (BEV), a hibrid-elektromos autók (HEV) és a hálózatról is tölthető, “plug-in” hibrid (PHEV) autók gyártása éves összevetésben 95,4 százalékkal 27 636-ra nőtt májusban, azaz a múlt hónapban készült autók több mint a harmada, 35 százaléka volt ilyen. Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 014 autót gyártottak, 9,8 százalékkal kevesebbet a 2021-esnél.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.