A gyenge gazdaság segít a légszennyezés ellen

Jóval az uniós átlag fölötti mértékben csökkent a magyar szén-dioxid-kibocsátás, de ez jórészt a termelés visszaesésével magyarázható.

Az EU szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerében (EU ETS) részt vevő mintegy 200 magyar vállalat összesített szén-dioxid-kibocsátása 21 millió tonna volt 2012-ben, ami több mint 6 százalékos visszaesés 2011-hez képest – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI)

Az EU-ban a csökkenés 1,4 százalékos volt, vagyis a magyar szén-dioxid-kibocsátás csökkenése nagyobb mértékű volt az uniós átlagnál. A MEHI viszont azzal magyarázta a csökkenést, hogy a termelés visszaesése miatt volt alacsony a kibocsátás.

A EU szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerében 2005 óta vesznek részt a magyar ipari létesítmények. Kötelező a részvétel a nagyobb energiatermelők, finomítók, a vasipar, a cementipar, a téglaipar, az üvegipar és a papíripar üzemei számára. Ezekben a létesítményekben keletkezik a hazai szén-dioxid-kibocsátás több mint 40 százaléka. A 2011 és 2012 közötti 6 százalékos csökkenés illeszkedik az elmúlt évek trendjéhez: 2008 óta 23 százalékkal esett vissza az ETS-ben résztvevő magyar létesítmények összes kibocsátása.

Az EU 27 tagállamában a 2012-es adatok 1,4 százalékos csökkenést mutattak 2011-hez képest. Nagy-Britannia és Franciaország kibocsátása nőtt, Németországé stagnált, míg Lengyelországban és Olaszországban estek a kibocsátások, bár nem annyira, mint Magyarországon – áll a MEHI közleményében.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.