A halászat, a zaj és a klímaváltozás a bálnák legfőbb ellenségei

A halászat, a környezetszennyezés, a víz alatti zaj és a klímaváltozás egyre jobban veszélyezteti a bálnák létét világszerte – hangzott el hétfőn a Bálnakutató Európai Közösség éves ülésének megnyitóján Stralsundban.

Hivatalosan összesen harminc faj, alfaj, illetve populáció tartozik a különösen veszélyeztetett állatok közé. Bernd Würstig, a galvestoni Texas A&M Egyetemen dolgozó bálnakutató szerint azonban a tudósok becslései alapján ennek duplája mondható veszélyeztetettnek. A különösen veszélyeztetettek közé tartoznak például különböző, “szörnyű állapotban lévő” dél-ázsiai folyami delfinfajok illetve a Balti-tengeri disznódelfin (Phocoena phocoena) is.

Az akár 18 méteresre is megnövő csendes-óceáni (Eubalaena japonica) és atlanti-óceáni simabálna (Eubalaena glacialis) populációját is erősen lecsökkentette a huszadik század közepén végzett tömeges vadászat. Az Atlanti-óceán északi részén mindössze háromszáz példányt számoltak össze, köztük nagyon kevés a nőstény.
A kutatók a tengeri emlősök fokozottabb védelmét követelik a politikától. Harald Benke, a Német Tengeri Múzeum vezetője az ellen emelt panaszt, hogy még mindig nagyon sok ideig tart, amíg a kutatási eredmények törvényi rendelkezéseket és azok gyakorlati megvalósulását eredményezik. Benke szerint az Északi- és a Balti-tengerben élő disznódelfinek legnagyobb ellenségei egyrészt a halászhálók, másrészt pedig a partok mentén kialakított szélmalomparkok.

Angela Merkel német kancellár írásbeli köszöntőjében nagyobb erőfeszítésre bátorította a kutatókat: “Ha hatékonyan fel akarunk lépni a fenyegető körülményekkel szemben, akkor jobban meg kell ismernünk és értenünk a bálnák biológiáját és az élettérhez kapcsolódó szükségleteiket” – írta Merkel.
A szerdáig tartó stralsundi konferencián 34 ország 450 kutatója tanácskozik az aktuális kutatási eredményekről.

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.