A hátsókertből egészen a Napig

Furcsa kettősség övezi a Napot, ő jelenti az életet és egyben a halált is és ez az ellentmondásos lét társul még egy elképesztő tulajdonsággal. Eszméletlenül szép.

Bár szabad szemmel is látható, igazi szépségét igen nehéz megfigyelni. Az iszonyatos mennyiségű kibocsátott hő miatt túl közel nem lehet menni hozzá, biztonságos távolságról történő leképezéséhez pedig bonyolult és drága eszközökre van szükség, vagy egy kis találékonyságra, írja az outline.blog.hu. Alan Friedman-nek a csillagászat “csak” a hobbija, mégis sikeresen kikísérletezett egy technikát, amivel sikeresen készít fotókat a nap felszínéről, mintha az csak egy karnyújtásnyira lenne és ami a legelképesztőbb a történetben, hogy mindezt a hátsókertjéből teszi horribilis értékű eszközök nélkül, mindössze egy középkategóriás teleszkóppal, egy hidrogén-alfa szűrővel és egy ipari webkamerával. Az egyik legnagyobb akadályt érdekes módon nem a nap távolsága, hanem az itt, körülöttünk lévő légkör egyenetlen áramlásainak és a párának, szmognak a leküzdése jelenti, melyre Alan válasza a videózás volt. Rövid, összefüggő mozgóképeket készít, és az azokat alkotó állóképek megfelelő részleteiből hozza össze ezeket a lélegzetelállítóan részletes és szemet gyönyörködtető képeket.

-

-

-

-

-

-

-

-

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.