A hazai áramtermelés csaknem negyedét biztosították megújuló energiaforrások augusztusban

A hazai bruttó villamosenergia-termelés 2905 gigawattóra (GWh) volt idén augusztusban, 9 százalékkal több az előző évinél; a megtermelt áram 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22,4 százalékát biztosította megújuló energiaforrás, 22 százalékát földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 1,1 százaléka pedig egyéb forrásból származott – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

A megújuló forrásból termelt áram mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 19 százalékkal volt magasabb augusztusban. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 20 százalékkal nőtt, míg a fosszilis alapú 8 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest. A megújuló energiaforrásból termelt áram 68,8 százalékát nap, 18,1 százalékát biomassza, 5 százalékát szél, 3,4 százalékát biogáz, 2,8 százalékát víz és 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. Az előző év azonos időszakához képest a nap- és a szélenergiából nyert áram mennyisége emelkedett, míg a vízből, a biomasszából, a biogázból és a kommunális hulladék megújuló részéből származó energiáé csökkent. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 15 százalék volt. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3868 GWh volt augusztusban, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?